Sernik piegusek z makiem
Pyszny i delikatny sernik piegusek z makiem idealny na każdą okazję. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.
Składniki
Spód
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 5 żółtek (rozmiar M)
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo - makowa
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 400 g masy makowej
- 2 łyżki pasty z wanilii
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 op. budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 5 białek które pozostały po żółtkach
- 4 łyżki cukru
Wyposażenie
- 1 blaszka 20cm x 30cm
Instrukcja
Spód
- Na blat przesypujemy 400g mąki pszennej typ 550, dodajemy 200g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki pasty z wanilii i 60g cukru pudru. Zagniatamy aż zacznie się tworzyć zwarte ciasto. Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.
Pieczemy spód
- Blaszkę 20cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- ⅔ przygotowanego ciasta kruchego kroimy w plastry, wyklejamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 ℃ grzałka góra - dół przez 15 - 20 minut.
Masa serowa
- Do misy miksera przekładamy 1 kg sera twarogowego z wiaderka, dodajemy 4 całe jajka, 180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. budyniu waniliowego, 1 op. cukru wanilinowego i 100 ml śmietanki 30%. Dokładnie miksujemy ok. 2 minuty aż do połączenia się składników. Odstawiamy.
Masa makowa
- Do misy miksera wlewamy 5 białek i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo 4 łyżki drobnego cukru i miksujemy na sztywno.
- Z ubitych białek odbieramy 3 czubate łyżki i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy, żeby masa makowa miała "lżejszą konsystencję".
Składamy ciasto:
- Na upieczony spód przekładamy masę serową, dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Następnie dodajemy kleksy masy makowej (wymieszanej wcześniej z 3 łyżkami ubitych białek).
- Na górę wykładamy pozostałą ubitą pianę z białek i rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Pozostałą ⅓ ciasta kruchego ścieramy na wierzch ciasta.
- Pieczemy w 180 stopniach grzałka góra - dół przez 40 minut na środkowej półce a następnie obniżamy sernik na najniższą półkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Film
Uwagi
Ten sernik kochają wszyscy - połączenie sera i masy makowej jest po prostu idealne:)
Komentarze