Sernik piegusek z makiem

Sernik piegusek z makiem

Pyszny i delikatny sernik piegusek z makiem idealny na każdą okazję. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

Spód

  • 200 g zimnego masła
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 5 żółtek (rozmiar M)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo - makowa

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 400 g masy makowej
  • 2 łyżki pasty z wanilii
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 op. budyniu waniliowego

Dodatkowo:

  • 5 białek które pozostały po żółtkach
  • 4 łyżki cukru
1 blaszka 20cm x 30cm

Wyposażenie

  • 1 blaszka 20cm x 30cm

Instrukcja

Spód

  • Na blat przesypujemy 400g mąki pszennej typ 550, dodajemy 200g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki pasty z wanilii i 60g cukru pudru. Zagniatamy aż zacznie się tworzyć zwarte ciasto. Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

Pieczemy spód

  • Blaszkę 20cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • ⅔ przygotowanego ciasta kruchego kroimy w plastry, wyklejamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 ℃ grzałka góra - dół przez 15 - 20 minut.

Masa serowa

  • Do misy miksera przekładamy 1 kg sera twarogowego z wiaderka, dodajemy 4 całe jajka, 180g drobnego cukru do wypieków, 1 op. budyniu waniliowego, 1 op. cukru wanilinowego i 100 ml śmietanki 30%. Dokładnie miksujemy ok. 2 minuty aż do połączenia się składników. Odstawiamy.

Masa makowa

  • Do misy miksera wlewamy 5 białek i dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo 4 łyżki drobnego cukru i miksujemy na sztywno.
  • Z ubitych białek odbieramy 3 czubate łyżki i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy, żeby masa makowa miała "lżejszą konsystencję".

Składamy ciasto:

  • Na upieczony spód przekładamy masę serową, dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Następnie dodajemy kleksy masy makowej (wymieszanej wcześniej z 3 łyżkami ubitych białek).
  • Na górę wykładamy pozostałą ubitą pianę z białek i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  • Pozostałą ⅓ ciasta kruchego ścieramy na wierzch ciasta.
  • Pieczemy w 180 stopniach grzałka góra - dół przez 40 minut na środkowej półce a następnie obniżamy sernik na najniższą półkę i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Sernik piegusek z makiem
  • Sernik piegusek z makiem
5 from 1 vote

Film

Uwagi

Ten sernik kochają wszyscy - połączenie sera i masy makowej jest po prostu idealne:)

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz