Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno białą czekoladą i truskawkami

Wyśmienity, delikatny, idealny na gorące dni, ale nie tylko.. sernik z białą czekoladą i truskawkami - jest bardzo kremowy - pyszny!

Składniki

Spód

  • 170 g ciastek oreo
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa serowa

  • 800 g dobrej jakości sera twarogowego z wiaderka
  • 200 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku + 45 ml zimnej wody
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • ok. 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
0 tortownica 24cm

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

Spód

  • 170g ciastek oreo blendujemy w całości, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, dokładnie mieszamy.
  • Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, obcinamy wystający papier, zapinamy rant, przesypujemy ciastka i dociskamy szklanką w taki sposób, żeby stworzyły zwarty spód. Odstawiamy do lodówki.

Masa serowa

  • W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody. Ustawiamy na nim metalową lub szklaną miskę, dodajemy 2 tabliczki połamanej białej czekolady i rozpuszczamy nad kąpielą wodną ciągle mieszając. Na koniec dodajemy powoli 200 ml śmietanki 30%, ciągle mieszając aż do połączenia się składników. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  • 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 45 ml zimnej wody mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
  • 800g sera twarogowego z wiaderka przekładamy do misy miksera.
  • Dodajemy 1 op. cukru wanilinowego i 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Miksujemy na gładką masę. Następnie wąskim strumieniem wlewamy przestudzoną masę ze śmietanki i czekolady ciągle miksując.
  • Napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko w mikrofali, tylko na tyle, żeby się rozpuściła. Nie może się zagotować, bo wówczas straci właściwości. Mieszamy i wąskim strumieniem wlewamy do sernika, ciągle miksując.
  • Przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i odkładamy do lodówki na około 2h, żeby masa serowa stężała.

Galaretka i truskawki

  • 2 galaretki truskawkowe zalewamy 700 ml gorącej wody, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny, pozostawiamy do ostudzenia.
  • Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, pozbawiamy szypułek, kroimy wzdłuż i układamy na stężałym już serniku. Część truskawek pokroiłam w kostkę i wypełniłam nimi luki między truskawkami. Całość zalewamy ostudzoną galaretką i odstawiamy na noc do lodówki.
    Sernik na zimno z truskawkami
  • Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą
5 from 2 votes

Uwagi

Pyszny i kremowy sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą to sztos! Ja pokochałam go od pierwszego kęsa:)

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 2 godziny

Komentarze

Dodaj komentarz