
Obłędnie pyszny sernik na zimno z białą czekoladą i musem truskawkowym. Pyszny i kremowy a do tego szybki w przygotowaniu.
Składniki
Spód:
- ok. 11 szt. herbatników
Masa serowa
- 800 g dobrej jakości sera twarogowego z wiaderka
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku + 45 ml zimnej wody
- 200 g śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Mus truskawkowy
- 150 g jogurtu greckiego
- 400 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 14 g (4,5 łyżeczki) żelatyny w proszku + 70 ml zimnej wody
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
- Pamiętaj, że pracując z żelatyną wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ciastka wykładamy na spodzie tortownicy, odstawiamy.
- W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody. Ustawiamy na nim szklaną miskę i dodajemy 200g połamanej białej czekolady i 200 ml śmietanki 30%. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.
- 3 łyżeczki żelatyny zalewamy 45 ml zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia.
- 800g sera twarogowego z wiaderka przekładamy do misy miksera. Dodajemy 2 łyżki ekstraktu z wanilii i 1 op. cukru wanilinowego. Miksujemy na gładką masę.
- Następnie wąskim strumieniem wlewamy przestudzoną masę z czekolady i śmietanki ciągle miksując.
- Napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko w mikrofali, tylko do rozpuszczenia, nie można zagotować żelatyny, wówczas straci właściwości. Do żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy serowej i mieszamy, następnie dodajemy kolejne dwie, mieszamy i sprawdzamy czy nie powstały grudki. Tak zaprawioną żelatynę przelewamy do masy serowej ciągle miksując.
- Przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do lodówki na około 2h, żeby masa serowa stężała. Po tym czasie będziemy szykować mus truskawkowy.
Mus truskawkowy
- 400 g truskawek, umyć, odszypułkować i zblendować z 5 łyżkami cukru pudru i 1 łyżką soku z cytryny.
- 14g żelatyny w proszku zalać 70 ml zimnej wody i pozostawić do napęcznienia.
- Następnie podgrzać krótko w mikrofali tylko do rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować, ponieważ straci właściwości.
- Do misy miksera przelać 150g jogurtu greckiego i ubić następnie dodać mus truskawkowy i zmiksować razem.
- Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać łyżkę mieszanki jogurtowej i wymieszać. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do reszty mieszanki jogurtowej i natychmiast zmiksować do połączenia. Przelać na masę serową wyrównać powierzchnię i pozostawić w lodówce na całą noc.
Notes
Pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym to najlepszy wybór na gorące letnie dni. Jego przygotowanie zajmie Ci tylko chwilkę.
Komentarze