sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

Delikatny, szybki, obłędnie pyszny..

Składniki

Galaretka malinowa

  • 400 ml wody
  • 1 galaretka malinowa
  • 2 szklanki malin

Masa serowa

  • 100 gram okrągłych biszkoptów
  • 500 gram tłustego twarogu
  • 500 gram sera mascarpone
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 200 gram śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16gram)
  • 2 szklanki malin
12 porcji

Instrukcja

Masa serowa

  • Zapiąć obręcz tortownicy, na dnie wyłożyć biszkopty, odstawić.
  • Twaróg dokładnie zblendować w misce lub zmielić trzykrotnie. Musi być delikatny i nie mieć grudek. Odstawić.
  • W garnku zagotować mleko, dodać żelatynę , wyłączyć gaz i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • Do misy miksera przełożyć zblendowany twaróg. Ciągle miksując dodawać stopniowo po łyżce rozpuszczonej w mleku żelatyny.
  • Po dokładnym połączeniu składników, dodać mascarpone, zmiksować.
  • Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, zmiksować, na końcu dodać śmietankę 30%, miksować aż do dokładnego połączenia składników. Łyżką sprawdź boki misy, czy składniki dobrze się połączyły.
  • Do gotowej masy serowej dodać maliny, delikatnie wymieszać łyżką (! już nie mikserem!). Masę serową przelać do tortownicy na biszkopty. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia na około 30 minut.

Galaretka

  • Wodę zagotować dodać galaretkę malinową, mieszać aż do połączenia składników. Odstawić do ostygnięcia.
  • Po lekkim zastygnięciu masy serowej (będzie czuć pod palcem, że stężała, nabrała sprężystości) wyciągnąć z lodówki, ułożyć na niej maliny, delikatnie zalać schłodzoną galaretką malinową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Życzę Wam smacznego Kochani! Moi domownicy zajadali się, aż uszy się trzęsły.. Jestem ciekawa Waszych opinii? Tak wyszło u mnie:)
    sernik na zimno z malinami
4.29 from 7 votes

Video

Notes

Sernik na zimno z malinami jest bardzo delikatny a dzięki malinom lekko kwaskowy co daje świetne połączenie na ciepłe, letnie dni!

Podsumowanie

Course: Deser
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 40 mins

Komentarze

Dodaj komentarz