
Delikatny, szybki, obłędnie pyszny..
Składniki
Galaretka malinowa
- 400 ml wody
- 1 galaretka malinowa
- 2 szklanki malin
Masa serowa
- 100 gram okrągłych biszkoptów
- 500 gram tłustego twarogu
- 500 gram sera mascarpone
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 gram śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16gram)
- 2 szklanki malin
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 24 cm
- Mikser
Instrukcja
Masa serowa
- Zapiąć obręcz tortownicy, na dnie wyłożyć biszkopty, odstawić.
- Twaróg dokładnie zblendować w misce lub zmielić trzykrotnie. Musi być delikatny i nie mieć grudek. Odstawić.
- W garnku zagotować mleko, dodać żelatynę , wyłączyć gaz i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.
- Do misy miksera przełożyć zblendowany twaróg. Ciągle miksując dodawać stopniowo po łyżce rozpuszczonej w mleku żelatyny.
- Po dokładnym połączeniu składników, dodać mascarpone, zmiksować.
- Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, zmiksować, na końcu dodać śmietankę 30%, miksować aż do dokładnego połączenia składników. Łyżką sprawdź boki misy, czy składniki dobrze się połączyły.
- Do gotowej masy serowej dodać maliny, delikatnie wymieszać łyżką (! już nie mikserem!). Masę serową przelać do tortownicy na biszkopty. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia na około 30 minut.
Galaretka
- Wodę zagotować dodać galaretkę malinową, mieszać aż do połączenia składników. Odstawić do ostygnięcia.
- Po lekkim zastygnięciu masy serowej (będzie czuć pod palcem, że stężała, nabrała sprężystości) wyciągnąć z lodówki, ułożyć na niej maliny, delikatnie zalać schłodzoną galaretką malinową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
- Życzę Wam smacznego Kochani! Moi domownicy zajadali się, aż uszy się trzęsły.. Jestem ciekawa Waszych opinii? Tak wyszło u mnie:)
Video
Notes
Sernik na zimno z malinami jest bardzo delikatny a dzięki malinom lekko kwaskowy co daje świetne połączenie na ciepłe, letnie dni!
Komentarze