
Pyszny, delikatny i kremowy sernik na zimno z frużeliną z wiśni. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie również krótki filmik.
Składniki
Spód
- 200 g ciastek maślanych
- 40 g rozpuszczonego masła
Sernik
- 800 g dobrej jakości sera twarogowego z wiaderka
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku + 45 ml zimnej wody
- 150 g śmietanki 30%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki ekstraktu z wanilli
Dodatkowo
- 6-7 łyżek frużeliny wiśniowej (kupiłam gotową)
- płatki migdałów
Wyposażenie
- Tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- 200g ciastek maślanych blendujemy, dodajemy 40g rozpuszczonego masła, mieszamy i wykładamy na tortownicę 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Zagniatamy spód, powinien być zwarty i odstawiamy do lodówki.
Masa serowa
- Twaróg z wiaderka powinien mieć temperaturę pokojową.
- W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody, ustawiamy na nim metalową lub szklaną miskę, dodajemy 200g białej połamanej czekolady i 150g śmietanki 30%, mieszamy aż do rozpuszczenia się i połączenia składników. Odstawiamy do ostudzenia.
- 3 łyżeczki żelatyny zelawamy 45ml zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia.
- 800g sera twarogowego z wiaderka przekładamy do misy miksera, dodajemy 1 op. cukru wanilinowego i 2 łyżki ekstraktu z wanilii. Miksujemy na gładką masę.
- Następnie wąskim strumieniem wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę, ciągle miksując.
- Napęczniałą żelatynę podgrzewamy krótko w mikrofalii, tylko na tyle, żeby się rozpuściła. Nie może się zagotować, bo straci właściwości. Mieszamy i wąskim strumieniem wlewamy do masy serowej ciągle miksując.
- Przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Można wg uznania wcisnąć do sernika kilka wiśni z frużeliny a następnie wyrównać powierzchnię.
- Odstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia ozdabiamy frużeliną wiśniową a boki posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami.
Film
Uwagi
Pyszny i bardzo kremowy sernik na zimno z frużeliną wiśniową. A do tego mały nakład pracy, czegoż chcieć więcej?
Komentarze