Sernik mascarpone z musem z mango

Sernik mascarpone z musem z mango

Pyszny, delikatny sernik mascarpone z mango to sernik, który zawsze się udaje. Sprawdzona receptura i zadowolona rodzina to najlepsza rekomendacja.

Składniki

Spód:

  • 200 gram ciastek maślanych
  • 40 gram masła

Sernik:

  • 500 gram mascarpone
  • 500 gram tłustego twarogu
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 250 ml pulpy z mango (nie zwiększaj ilości pulpy!)
  • 2 łyżki likieru amaretto

Polewa

  • kilka łyżek pulpy z mango do przyozdobienia ciasta
10 porcji

Instrukcja

Spód:

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
  • Ciastka rozdrobnić w palcach, można zblendować, masło rozpuścić, dodać do ciastek i wymieszać. Następnie wyłożyć na spodzie tortownicy dokładnie ugniatając. Odstawić.

Sernik:

  • Twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zblendować aż będzie jednolity i miękki. Przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone, zmiksować do połączenia składników.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy ciągle miksując.
  • Dodawać po jednym jajku, stopniowo dopiero po połączeniu składników. Następnie dodać 2 łyżki likieru amaretto.
  • Na koniec dodać pulpę z mango, zmiksować. Łyżką sprawdź boki czy masa serowa dobrze się połączyła

Pieczenie:

  • Masę serową przelać do tortownicy, włożyć do piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Tortownicę wyciągnąć na deskę. Pulpę nakładać małą łyżeczką na masę serową. Możesz wykałaczką ukształtować listki, serduszka lub ósemki - daj upust wyobraźni:)
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 minut.
  • Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw na 30 minut. Sernik studzimy w temperaturze pokojowej. Ostudzony trzymamy w lodówce, najlepiej przez noc, na następny dzień będzie miał idealną konsystencję.
5 from 2 votes

Notes

Sernik mascarpone z mango to pyszny sernik, który zawsze się udaje. Moja rodzina go uwielbia. Sernik mascarpone nadaje się do mrożenia. Pamiętaj tylko, żeby odmrażać go temperaturze pokojowej. Ja zostawiam zawsze kilka kawałków do zamrożenia dla niespodziewanych gości. A sernik zawsze ich zadziwia! Pamiętaj, aby gotowy sernik trzymać w lodówce, wówczas jest najlepszy, ponieważ masa serowa jest bardzo delikatna.

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Czas pieczenia: 1 hr 20 mins
Całkowity czas: 1 hr 50 mins

Komentarze

Dodaj komentarz