Sernik mascarpone z musem truskawkowym

Sernik mascarpone z musem truskawkowym

Sernik mascarpone z musem truskawkowym jest bardzo puszysty, delikatny i zawsze się udaje.

Składniki

Spód:

  • 200 gram kruchych ciastek maślanych
  • 40 gram masła

Masa serowa:

  • 500 gram sera mascarpone
  • 500 gram tłustego twarogu (3 krotnie zmielony, lub dokładnie zblendowany)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki amaretto
  • 5 całych jajek

Mus truskawkowy:

  • 0,5 szklanki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżki amaretto
10 porcji

Wyposażenie

  • Mikser
  • okrągła tortownica o średnicy 24 cm

Instrukcja

Spód:

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz.
  • Ciastka dokładnie pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Ułożyć na blasze dokładnie uciskając palcami lub łyżką, odstawić.

Mus:

  • Dżem przełożyć do rondelka, dodać amaretto, podgrzewać cały czas mieszając aż do rozpuszczenia składników, odstawić.

Sernik:

  • Do misy miksera włożyć mascarpone, zblendowany twaróg i zmiksować. Następnie dodawać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
  • Dodać śmietankę 30%, zmiksować.
  • Stopniowo dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując aż do połączenia składników. Na koniec dodać również amaretto, zmiksować.
  • Gotową masę serową przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, następnie wyjąć i łyżeczką nakładać delikatnie mus truskawkowy. Można zrobić wykałaczką ósemki lub delikatnie rozprowadzić mus.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut.
    sernik mascarpone z musem truskawkowym
  • Sernik pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce (najlepiej pozostawić go w lodówce na całą noc..), wówczas będzie wyśmienity. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, stąd nie nadaje się do przetrzymywania poza lodówką.
5 from 2 votes

Notes

Sernik mascarpone z musem truskawkowym jest puszysty i bardzo delikatny. Idealnie pasuje na każdą okazję i zawsze się udaje!

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Czas gotowania: 0 mins
Czas pieczenia: 1 hr 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz