
Sernik mascarpone z musem truskawkowym jest bardzo puszysty, delikatny i zawsze się udaje.
Składniki
Spód:
- 200 g kruchych ciastek maślanych
- 40 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera mascarpone
- 500 g tłustego twarogu (3 krotnie zmielony, lub dokładnie zblendowany)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki amaretto
- 5 całych jajek
Mus truskawkowy:
- 0,5 szklanki dżemu truskawkowego
- 3 łyżki amaretto
Wyposażenie
- Mikser
- okrągła tortownica o średnicy 24 cm
Instrukcja
Spód:
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz.
- Ciastka dokładnie pokruszyć, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Ułożyć na blasze dokładnie uciskając palcami lub łyżką, odstawić.
Mus:
- Dżem przełożyć do rondelka, dodać amaretto, podgrzewać cały czas mieszając aż do rozpuszczenia składników, odstawić.
Sernik:
- Do misy miksera włożyć mascarpone, zblendowany twaróg i zmiksować. Następnie dodawać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując.
- Dodać śmietankę 30%, zmiksować.
- Stopniowo dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie miksując aż do połączenia składników. Na koniec dodać również amaretto, zmiksować.
- Gotową masę serową przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut, następnie wyjąć i łyżeczką nakładać delikatnie mus truskawkowy. Można zrobić wykałaczką ósemki lub delikatnie rozprowadzić mus.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 60 minut.
- Sernik pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po ostudzeniu pozostawić sernik w lodówce przez całą noc, kroić następnego dnia. Sernik jest bardzo delikatny i puszysty, dlatego powinien być dobrze schłodzony.
Notes
Sernik mascarpone z musem truskawkowym jest puszysty i bardzo delikatny. Idealnie pasuje na każdą okazję i zawsze się udaje!
Komentarze