
Sernik mascarpone z musem jagodowym jest szybki pyszny i zawsze się udaje.. ten sernik jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach..
Składniki
Spód:
- 200 gram ciastek maślanych
- 40 gram masła
Sernik:
- 200 gram tłustego twarogu
- 200 gram sera mascarpone
- 5 całych jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 gram śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 gram)
Mus jagodowy:
- 300 gram jagód
- 1 op. galaretki jagodowej
Wyposażenie
- okrągła tortownica o średnicy 24 cm
- Mikser
- blender
Instrukcja
Spód
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, dostawić.
- W misce rozgnieść lub zblendować ciastka, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na tortownicy dokładnie uciskając na całej powierzchni. Ciastka muszą być dobrze dociśnięte, aby nie połączyły się z masą serową.
Masa serowa:
- Tłusty twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zblendować, przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone, dokładnie zmiksować.
- Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, zmiksować.
- Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejne jajko dodawać dopiero po połączeniu się składników.
- Dodać śmietankę 30%, zmiksować. Sprawdzić łyżką boki misy, czy ser dobrze się połączył.
- Gotową masę serową przelać do tortownicy. Masa będzie rzadka i taka ma być.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 60 minut.
- Po upieczeniu uchylić piekarnik i odczekać 15 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i wyłożyć na niego masę jagodową, następnie pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.
Masa jagodowa:
- Jagody umyć i zblendować bez dodatku cukru
- Przełożyć do garnka, zagotować. Po zagotowaniu chwilę jeszcze mieszać dodając galaretkę jagodową, odstawić i poczekać aż trochę ostygnie.
- Masę jagodową wyłożyć na sernik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Po ostygnięciu sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Obręcz należy ściągać dopiero po ostudzeniu sernika w lodówce. Sernik jest delikatny, dlatego należy go przetrzymywać tylko w lodówce. Nadaje się też do mrożenia. Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Notes
Sernik mascarpone z musem jagodowym to szybki sernik, który zawsze, ale to zawsze się udaje i nie opada jak to często czynią serniki z samego twarogu:)
Komentarze