Sernik mascarpone z musem jagodowym

Sernik mascarpone z musem jagodowym

Sernik mascarpone z musem jagodowym jest szybki pyszny i zawsze się udaje.. ten sernik jest tak puszysty i delikatny, że rozpływa się w ustach..

Składniki

Spód:

  • 200 gram ciastek maślanych
  • 40 gram masła

Sernik:

  • 200 gram tłustego twarogu
  • 200 gram sera mascarpone
  • 5 całych jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego (2 x 16 gram)

Mus jagodowy:

  • 300 gram jagód
  • 1 op. galaretki jagodowej
10 porcji

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, dostawić.
  • W misce rozgnieść lub zblendować ciastka, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na tortownicy dokładnie uciskając na całej powierzchni. Ciastka muszą być dobrze dociśnięte, aby nie połączyły się z masą serową.

Masa serowa:

  • Tłusty twaróg zmielić trzykrotnie lub dokładnie zblendować, przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone, dokładnie zmiksować.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, zmiksować.
  • Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Kolejne jajko dodawać dopiero po połączeniu się składników.
  • Dodać śmietankę 30%, zmiksować. Sprawdzić łyżką boki misy, czy ser dobrze się połączył.
  • Gotową masę serową przelać do tortownicy. Masa będzie rzadka i taka ma być.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 60 minut.
  • Po upieczeniu uchylić piekarnik i odczekać 15 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i wyłożyć na niego masę jagodową, następnie pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia.

Masa jagodowa:

  • Jagody umyć i zblendować bez dodatku cukru
  • Przełożyć do garnka, zagotować. Po zagotowaniu chwilę jeszcze mieszać dodając galaretkę jagodową, odstawić i poczekać aż trochę ostygnie.
  • Masę jagodową wyłożyć na sernik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Po ostygnięciu sernik włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Obręcz należy ściągać dopiero po ostudzeniu sernika w lodówce. Sernik jest delikatny, dlatego należy go przetrzymywać tylko w lodówce. Nadaje się też do mrożenia. Rozmrażać w temperaturze pokojowej.
    Sernik mascarpone z musem jagodowym
5 from 2 votes

Notes

Sernik mascarpone z musem jagodowym to szybki sernik, który zawsze, ale to zawsze się udaje i nie opada jak to często czynią serniki z samego twarogu:) 

Podsumowanie

Course: Ciasta
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz