
Sernik królewski to tradycyjny sernik pieczony w prostokątnej formie składający się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej.
Składniki
Ciasto kruche
- 320 gram mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 gram masła (zimne prosto z lodówki)
- 2 jajka
Masa serowa
- 1 kg tłustego twarogu (trzykrotnie zmielony)
- 200 gram miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 op. cukru wanilinowego (16 gram)
- 4 jajka
Wyposażenie
- Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30
Instrukcja
- Prostokątną formę (o wymiarach 20x30) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesypać mąkę, dodać sól, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie siekać nożem lub rozdrabniać palcami aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodać jajka, zagniatać składniki aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulkę i przekroić na dwie części.
- Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.. Drugą połowę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na blasze i pougniatać palcami na równy spód. Podziurkować widelcem.
Masa serowa
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Miękkie masło ucierać (w makutrze jak to robiła babcia) lub zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie puszyste i białe.
- Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując lub ucierając w makutrze. Dodawać po łyżce twaróg, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.
- W oddzielnej misce zmiksować białka na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera.
- Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Notes
Sernik królewski to tradycyjny sernik serwowany jeszcze przez nasze babcie. Jednym słowem smak dzieciństwa. Przepisy tego sernika przechodzą z pokolenia na pokolenie, są pyszne dlatego tak chętnie do nich wracamy.
Komentarze