Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski to tradycyjny sernik pieczony w prostokątnej formie składający się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej.

Składniki

Ciasto kruche

  • 320 gram mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła (zimne prosto z lodówki)
  • 2 jajka

Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu (trzykrotnie zmielony)
  • 200 gram miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 gram)
  • 4 jajka
10 osób

Wyposażenie

  • Prostokątna forma o wymiarach 20 x 30

Instrukcja

  • Prostokątną formę (o wymiarach 20x30) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski przesypać mąkę, dodać sól, kakao, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dokładnie siekać nożem lub rozdrabniać palcami aż powstanie drobna kruszonka.
  • Dodać jajka, zagniatać składniki aż powstanie jednolite ciasto. Uformować kulkę i przekroić na dwie części.
  • Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.. Drugą połowę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na blasze i pougniatać palcami na równy spód. Podziurkować widelcem.

Masa serowa

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Miękkie masło ucierać (w makutrze jak to robiła babcia) lub zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie puszyste i białe.
  • Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując lub ucierając w makutrze. Dodawać po łyżce twaróg, cały czas miksując. Na koniec dodać budyń i zmiksować.
  • W oddzielnej misce zmiksować białka na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera.
  • Masę serową wyłożyć na spód. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki drugą część kruchego ciasta.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C (termo obieg) przez 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Sernik królewski
5 from 2 votes

Notes

Sernik królewski to tradycyjny sernik serwowany jeszcze przez nasze babcie. Jednym słowem smak dzieciństwa. Przepisy tego sernika przechodzą z pokolenia na pokolenie, są pyszne dlatego tak chętnie do nich wracamy.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 mins

Komentarze

Dodaj komentarz