
Sernik cytrynowy lemon curd to puszysty sernik z dodatkiem skórki cytrynowej z polewą lemon curd. Czym jest lemon curd? To słodko - kwaśny krem cytrynowy. Całość jest obłędna w smaku. Nie możesz zrezygnować z polewy, jest tak wyśmienita i prosta w przygotowaniu, że ją pokochasz.. mnie uzależniła..
Składniki
Spód
- 60 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 60 g miękkiego masła
- 60 g drobnego cukru do wypieków
- 2 białka (żółtka pozostawić do masy serowej)
- 40 g mąki tortowej
Masa serowa
- 800 g sera twarogowego z kubełka (uwaga! 800 gram a nie cały kubełek Kochani:)
- 250 g mascarpone
- 40 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- skórka z 2 cytryn (tylko żółta część, biała jest gorzka)
- 200 g cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 6 jajek + 2 żółtka, które pozostały ze spodu
- 100 g śmietanki kremówki 30%
Wyposażenie
- Okrągła tortownica 24 cm
Instrukcja
Spód
- Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odstawić.
- Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli parowej. (Tzn. w rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia), odstawić.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste. Białka przełożyć do misy miksera, zmiksować. Piana nie musi być idealnie sztywna.
- Połączyć wszystkie składniki w kolejności: Do roztopionej czekolady dodać utarte z cukrem masło a następnie dodać przesianą mąkę i ubite białka. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 10 minut. Ostudzić w temperaturze pokojowej.
Masa serowa
- Do dużej misy miksera przełożyć ser twarogowy z kubełka i mascarpone, miksować aż do połączenia składników.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier puder, startą skórkę z cytryny (tylko żółta część). Dokładnie zmiksować. Sernik będzie bardzo delikatny, dlatego warto jest sprawdzać łyżką boki misy, żeby nie zostały grudy sera.
- Stopniowo wbijać po jednym jajku, zmiksować. Kolejne dopiero po połączeniu się składników. Dodać żółtka pozostałe ze spodu.
- Na koniec dodać śmietankę 30%, dokładnie zmiksować. Ciasto będzie rzadkie i takie ma właśnie być.
- Masę serową przelać do tortownicy na upieczony wcześniej spód, piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 110 minut.
- Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i tak pozostawić na godzinę. Po ostudzeniu pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc, sernik jest wówczas najlepszy.
- Na następny dzień przygotować lemon curd, po ostudzeniu posmarować nim sernik i odstawić do lodówki na 2h. Ja nie zużywam całości lemon curd a jedynie połowę, resztę pozostawiam do deserów, ale zwykle domownicy wyjedzą wprost ze słoiczka, takie jest pyszne.. Tutaj znajdziesz przepis na lemon curd
Notes
Sernik cytrynowy lemon curd to puszusty i delikatny sernik z pysznym kremem cytrynowym. Sernik jest bardzo delikatny, dlatego po ostudzeniu najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce. Najlepszy jest na następny dzień. Nie rezygnuj z polewy lemon curd, jest tak pyszna, że się w niej zakochasz..
Koniecznie wypróbujcie ten przepis- nie rezygnujcie z lemon curd – dodaje takiego pazura, że hej – efekt WOW – murowany!