Sernik cytrynowy lemon curd

Sernik cytrynowy lemon curd

Sernik cytrynowy lemon curd to puszysty sernik z dodatkiem skórki cytrynowej z polewą lemon curd. Czym jest lemon curd? To słodko - kwaśny krem cytrynowy. Całość jest obłędna w smaku. Nie możesz zrezygnować z polewy, jest tak wyśmienita i prosta w przygotowaniu, że ją pokochasz.. mnie uzależniła..

Składniki

Spód

  • 60 g ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 białka (żółtka pozostawić do masy serowej)
  • 40 g mąki tortowej

Masa serowa

  • 800 g sera twarogowego z kubełka (uwaga! 800 gram a nie cały kubełek Kochani:)
  • 250 g mascarpone
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • skórka z 2 cytryn (tylko żółta część, biała jest gorzka)
  • 200 g cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 6 jajek + 2 żółtka, które pozostały ze spodu
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
15 porcji

Wyposażenie

  • Okrągła tortownica 24 cm

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować lekko masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, odstawić.
  • Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpieli parowej. (Tzn. w rondelku zagotować niewielką ilość wody, położyć na nim metalową miskę dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia), odstawić.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste. Białka przełożyć do misy miksera, zmiksować. Piana nie musi być idealnie sztywna.
  • Połączyć wszystkie składniki w kolejności: Do roztopionej czekolady dodać utarte z cukrem masło a następnie dodać przesianą mąkę i ubite białka. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę. Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 10 minut. Ostudzić w temperaturze pokojowej.

Masa serowa

  • Do dużej misy miksera przełożyć ser twarogowy z kubełka i mascarpone, miksować aż do połączenia składników.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier, cukier puder, startą skórkę z cytryny (tylko żółta część). Dokładnie zmiksować. Sernik będzie bardzo delikatny, dlatego warto jest sprawdzać łyżką boki misy, żeby nie zostały grudy sera.
  • Stopniowo wbijać po jednym jajku, zmiksować. Kolejne dopiero po połączeniu się składników. Dodać żółtka pozostałe ze spodu.
  • Na koniec dodać śmietankę 30%, dokładnie zmiksować. Ciasto będzie rzadkie i takie ma właśnie być.
  • Masę serową przelać do tortownicy na upieczony wcześniej spód, piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 110 minut.
  • Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i tak pozostawić na godzinę. Po ostudzeniu pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc, sernik jest wówczas najlepszy.
    Sernik cytrynowy lemon curd
  • Na następny dzień przygotować lemon curd, po ostudzeniu posmarować nim sernik i odstawić do lodówki na 2h. Ja nie zużywam całości lemon curd a jedynie połowę, resztę pozostawiam do deserów, ale zwykle domownicy wyjedzą wprost ze słoiczka, takie jest pyszne.. Tutaj znajdziesz przepis na lemon curd
    Lemon curd
4.88 from 32 votes

Notes

Sernik cytrynowy lemon curd to puszusty i delikatny sernik z pysznym kremem cytrynowym. Sernik jest bardzo delikatny, dlatego po ostudzeniu najlepiej zostawić go na całą noc w lodówce. Najlepszy jest na następny dzień. Nie rezygnuj z polewy lemon curd, jest tak pyszna, że się w niej zakochasz..

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours 10 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz