
Pyszny i szybki w przygotowaniu sernik cynamonowy na spodzie z pierniczków - z dodatkiem musu z powideł śliwkowych - jest pyszny i rozpływa się w ustach.
Składniki
Spód
- 200 g pierniczków śliwkowych
Masa serowa
- 500 g mascarpone
- 500 g twarogu półtłustego
- 200 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego (16g)
- 2 łyżki cynamonu
- 5 całych jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki 30%
Mus śliwkowy
- kilka łyżek powideł śliwkowych (udało mi się kupić powidła śliwkowe z kakao w lidlu - są rewelacyjne, polecam).
Wyposażenie
- Tortownica 24cm
Instrukcja
Spód
- Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
- Pierniczki pokruszyć palcami, wysypać na spód tortownicy i dokładnie pougniatać, aby stworzyły zbity spód. Odstawić.
Masa serowa
- Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie. Jeśli nie masz maszynki możesz wykorzystać blender, trzeba dokładnie zmielić ser, tak, aby nie miał grudek.
- Do misy miksera przełożyć zmielony twaróg, dodać mascarpone, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować aż wszystkie składniki połączą się.
- Następnie dodać 2 łyżki cynamonu i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, zmiksować na niskich obrotach aż do połączenia składników. Łyżką sprawdzić dokładnie misę, czy ser dobrze połączył się z cynamonem.
- Następnie dodawać po 1 jajku i zmiksować, następne dopiero po połączeniu się składników.
- Na koniec wlać 100 ml śmietanki i zmiksować na niskich obrotach miksera, żeby nie zachlapać kuchni:)
- Tak przygotowaną masę wlać na wyłożony pierniczkami spód tortownicy.
- Uwaga! Jeśli masa serowa wyszła Ci zbyt rzadka - przełóż 4-5 łyżek powideł do rondelka, dodaj 2-3 łyżki amaretto i wymieszaj, żeby rozrzedzić powidła. Moja masa wychodzi gęsta, ale czasem jak zmieniam ser na inny i masa jest zbyt rzadka, rozrzedzam również powidła. Na górę sernika wyłóż następnie kilka łyżek powideł śliwkowych, i nadaj ulubione kształty patyczkiem.
- Sernik piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) tylko przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.
- Ostudzić w temperaturze pokojowej a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Notes
Pyszny i rozpływający się w ustach sernik cynamonowy z musem z powideł śliwkowych na pierniczkowym spodzie. Pyszny i aromatyczny sernik - idealny na jesień czy święta Bożego Narodzenia. Do tego pachnie obłędnie.
Komentarze