Sernik cynamonowy

Sernik cynamonowy

Pyszny i szybki w przygotowaniu sernik cynamonowy na spodzie z pierniczków - z dodatkiem musu z powideł śliwkowych - jest pyszny i rozpływa się w ustach.

Składniki

Spód

  • 200 g pierniczków śliwkowych

Masa serowa

  • 500 g mascarpone
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 200 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki cynamonu
  • 5 całych jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 30%

Mus śliwkowy

  • kilka łyżek powideł śliwkowych (udało mi się kupić powidła śliwkowe z kakao w lidlu - są rewelacyjne, polecam).
24 cm - tortownica

Wyposażenie

  • Tortownica 24cm

Instrukcja

Spód

  • Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć rant, obciąć wystający papier.
  • Pierniczki pokruszyć palcami, wysypać na spód tortownicy i dokładnie pougniatać, aby stworzyły zbity spód. Odstawić.

Masa serowa

  • Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie. Jeśli nie masz maszynki możesz wykorzystać blender, trzeba dokładnie zmielić ser, tak, aby nie miał grudek.
  • Do misy miksera przełożyć zmielony twaróg, dodać mascarpone, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie zmiksować aż wszystkie składniki połączą się.
  • Następnie dodać 2 łyżki cynamonu i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, zmiksować na niskich obrotach aż do połączenia składników. Łyżką sprawdzić dokładnie misę, czy ser dobrze połączył się z cynamonem.
  • Następnie dodawać po 1 jajku i zmiksować, następne dopiero po połączeniu się składników.
  • Na koniec wlać 100 ml śmietanki i zmiksować na niskich obrotach miksera, żeby nie zachlapać kuchni:)
  • Tak przygotowaną masę wlać na wyłożony pierniczkami spód tortownicy.
  • Na górę sernika wyłożyć kilka łyżek powideł śliwkowych, patyczkiem można nadać różne kształty.
  • Piec w temperaturze 180 stopni (termo obieg) tylko przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut.
  • Ostudzić w temperaturze pokojowej a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Sernik cynamonowy
5 from 5 votes

Notes

Pyszny i rozpływający się w ustach sernik cynamonowy z musem z powideł śliwkowych na pierniczkowym spodzie. Pyszny i aromatyczny sernik - idealny na jesień czy święta Bożego Narodzenia. Do tego pachnie obłędnie.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hrs

Komentarze

Dodaj komentarz