
Sernik bez spodu z tłustego twarogu, który mielimy trzykrotnie. Pyszny, lekko waniliowy - idealny do kawy. Poniżej zamieszczam również filmik z przygotowania tego pysznego sernika:)Sernik najlepiej jest kroić następnego dnia wówczas jest najlepszy.
Składniki
- 750 g tłustego twarogu
- 80 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250ml)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
Do posypania
- cukier puder
Wyposażenie
- 1 Tortownica 22 cm
Instrukcja
- 750g tłustego twarogu mielimy trzykrotnie.
- Do misy miksera przekładamy 80g miękkiego masła, dodajemy szklankę cukru i ucieramy.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Do masy dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając (łącznie 5 żółtek). Dodajemy 1 op. cukru wanilinowego, ucieramy aż masa stanie się puszysta.
- Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego. Delikatnie ucieramy.
- Do drugiej misy przelewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant i odcinamy wystający papier. Przelewamy gotową masę serową i wygładzamy powierzchnię.
- Sernik pieczemy w 160 stopniach przez ok. 80 minut grzałka góra - dół.
- Następnie pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Sernik kroimy następnego dnia, wówczas jest najlepszy.
Video
Notes
Pyszny i kremowy sernik bez spodu. Najlepszy będzie na następny dzień, dlatego nie warto spieszyć się z krojeniem na ciepło.
Komentarze