Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu z tłustego twarogu, który mielimy trzykrotnie. Pyszny, lekko waniliowy - idealny do kawy. Poniżej zamieszczam również filmik z przygotowania tego pysznego sernika:)
Sernik najlepiej jest kroić następnego dnia wówczas jest najlepszy.

Składniki

  • 750 g tłustego twarogu
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250ml)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Do posypania

  • cukier puder
1 tortownica 22cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 22 cm

Instrukcja

  • 750g tłustego twarogu mielimy trzykrotnie.
  • Do misy miksera przekładamy 80g miękkiego masła, dodajemy szklankę cukru i ucieramy.
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do masy dodajemy stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając (łącznie 5 żółtek). Dodajemy 1 op. cukru wanilinowego, ucieramy aż masa stanie się puszysta.
  • Na koniec dodajemy 1 op. budyniu waniliowego, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego. Delikatnie ucieramy.
  • Do drugiej misy przelewamy 5 białek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
  • Ubite białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy rant i odcinamy wystający papier. Przelewamy gotową masę serową i wygładzamy powierzchnię.
  • Sernik pieczemy w 160 stopniach przez ok. 80 minut grzałka góra - dół.
  • Następnie pozostawiamy do całkowitego ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Sernik kroimy następnego dnia, wówczas jest najlepszy.
    Sernik bez spodu
5 from 1 vote

Video

Notes

Pyszny i kremowy sernik bez spodu. Najlepszy będzie na następny dzień, dlatego nie warto spieszyć się z krojeniem na ciepło.

Podsumowanie

Course: Serniki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 2 hours

Komentarze

Dodaj komentarz