Sernik baskijski

Sernik baskijski

Sernik baskijski to jeden z najszybszych serników - do tego bardzo kremowy - wyśmienity. Sernik baskijski znany również jako "tarta de queso" lub "Basque burnt cheesecake" pochodzi z regionu Basków w Hiszpanii. Jest szczególnie związany z miastem San Sebastian, gdzie stał się popularny dzięki restauracji La Vina. To właśnie tam powstała jego charakterystyczna wersja z przypieczoną, karmelizowaną skórką i kremowym wnętrzem.
Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań.

Składniki

  • 800 g kremowego serka np. twój smak
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g śmietanki 30%
  • 30 ml ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 450 lub 550
1 blaszka 22cm

Wyposażenie

  • 1 Tortownica 22 cm

Instrukcja

  • Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni grzałka góra dół.
  • Małą foremkę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz. Papier ma pozostać nierówny dzięki czemu uzyskamy charakterystyczne nierówne brzegi.
  • Do misy miksera przekładamy 800 g serka śmietankowego, dodajemy 250g drobnego cukru do wypieków i miksujemy na wolnych obrotach około 2 minuty aż cukier się rozpuści.
  • Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, 200g śmietanki 30%, 4 jajka i ekstrakt z wanilii.
  • Miksujemy ok. 2 minuty, żeby uzyskać gładką masę.
  • Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, stukamy lekko o blat, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza.
  • Sernik przekładamy do piekarnika - powinien znajdować się w środkowej części.
  • Pieczemy w 240 stopniach grzałka góra dół przez 30 minut.
  • Sernik po upieczeniu będzie falujący - taki ma być. Pozostawiamy go do ostudzenia a następnie na noc do lodówki. Kroimy dopiero następnego dnia.
    Sernik baskijski
5 from 1 vote

Video

Notes

Sernik baskijski zyskał popularność w latach 90. XX wieku w restauracji La Vina w San Sebastian. Właściciel Santiago Rivera, stworzył przepis, który stał się hitem wśród mieszkańców i turystów.
Charakterystyczna przypieczona skórka powstaje dzięki pieczeniu sernika w wysokiej temperaturze i karmelizacji cukrów na powierzchni. Skórka jest cienka i delikatnie chrupiąca. Kontrastuje z kremowym wnętrzem.
Sernik baskijski jest bardzo prosty. Ma tylko kilka składników, nie ma spodu, co sprawia, że jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Chociaż sernik pochodzi z Hiszpanii, sernik baskijski zyskał popularność na całym świecie. Jest serwowany w wielu restauracjach i kawiarniach różnych krajów.

Podsumowanie

Rodzaj: Serniki
Kuchnia: Hiszpańska
Całkowity czas: 1 godzina

Komentarze

Dodaj komentarz