Salsa z mango i awokado

Salsa z mango i awokado

Pyszna, pełna smaku, wyrazista salsa z mango i awokado, z dodatkiem cebulki, papryczki chili i kolendry. Idealny dodatek do pieczonego lub smażonego łososia.. palce lizać!

Składniki

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 małe dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • sól
4 porcje

Instrukcja

  • Z mango odkroić 2 plastry dłuższch boków tuż przy pestce. Miąższ naciąć w kratkę aż do samej skórki. Powstałe kostki odkroić tuż przy skórce, przełożyć do miski.
  • 2 awokado przekroić wzdłuż dłuższego boku, delikatnie wyjąć pestkę, następnie miąższ ponacinać w kratkę i wyciągnąć łyżką, przełożyć do mango.
  • Cebulę i paprykę posiekać w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno. Dodać posiekaną kolendrę.
  • Wszystkie składniki skropić sokiem z połowy limonki, przyprawić solą do smaku i wymieszać.
  • Salsa z mango idealne nadaje się pieczonego lub grillowanego łososia lub na bruschetti.
    Salsa z mango i awokado
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i aromatyczna salsa z mango i awokado. Pyszny dodatek do wielu dań. Serdecznie polecam!

Podsumowanie

Course: Appetizer, Dodatki
Cuisine: Hiszpańska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz