
Pyszna, pełna smaku, wyrazista salsa z mango i awokado, z dodatkiem cebulki, papryczki chili i kolendry. Idealny dodatek do pieczonego lub smażonego łososia.. palce lizać!
Składniki
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 małe dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 papryczka chili
- sok z połowy limonki
- sól
Instrukcja
- Z mango odkroić 2 plastry dłuższch boków tuż przy pestce. Miąższ naciąć w kratkę aż do samej skórki. Powstałe kostki odkroić tuż przy skórce, przełożyć do miski.
- 2 awokado przekroić wzdłuż dłuższego boku, delikatnie wyjąć pestkę, następnie miąższ ponacinać w kratkę i wyciągnąć łyżką, przełożyć do mango.
- Cebulę i paprykę posiekać w drobną kostkę. Papryczkę chili posiekać bardzo drobno. Dodać posiekaną kolendrę.
- Wszystkie składniki skropić sokiem z połowy limonki, przyprawić solą do smaku i wymieszać.
- Salsa z mango idealne nadaje się pieczonego lub grillowanego łososia lub na bruschetti.
Notes
Pyszna i aromatyczna salsa z mango i awokado. Pyszny dodatek do wielu dań. Serdecznie polecam!
Komentarze