
Dziś sałatka warstwowa z ziemniakami, brokułami i chrupiącą szynką parmeńską. Do tego sos czosnkowy z dodatkiem kaparów, koperku i parmezanu.Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:) Smacznego!
Składniki
- 300 g ziemniaków do sałatek
- 6 jajek
- 5 ogórków kiszonych
- 1 duży brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- 1 op. prosciutto crudo/ szynki parmeńskiej
- 1 garść świeżej pietruszki
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka srirachy lub ostrego ketchupu
- 1 mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść kaparów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek na sałatkę
Instrukcja
Sos
- Do półmiska przekładamy: 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczka srirachy, posiekany mały pęczek koperku, 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny, garść kaparów, 1 łyżkę tartego parmezanu, sól, pieprz, mieszamy i odstawiamy.
Sałatka
- Ziemniaki płuczemy, gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, ostudzamy i obieramy.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
- Różyczki brokuła gotujemy al' dente w osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy.
- Do dużej miski układamy warstwami: pokrojone w plastry ziemniaki, warstwa sosu, pokrojone ogórki kiszone, pokrojone w grube plastry jajka (ładnie wyglądają, gdy ułożymy je również na ściankach miski), znów ziemniaki, warstwa sosu, brokuły, kukurydza i kilka kleksów sosu.
- Prosciutto smażymy na patelni na minimalnej ilości masła aż stanie się chrupiące, kruszymy na sałatkę, całość posypujemy posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, smacznego!
Video
Notes
Lubisz sałatki z brokułem? Koniecznie wypróbuj również sałatkę z brokułem i marynowaną cebulką.. Więcej pomysłów na brokuły znajdziesz również wpisując w lupkę u góry strony "brokuł".
Komentarze