Sałatka z zielonymi szparagami i halloumi

Sałatka z zielonym szparagami i halloumi

Pyszna sałatka z pieczonym szparagami i halloumi to idealna propozycja na lunch lub kolację.

Składniki

Sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Sałatka

  • 1 op. sera halloumi (dostępny w lidlu)
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 długi ogórek
  • 2 garści świeżej rukoli
  • kawałek sałaty lodowej
  • migdały w płatkach
  • czosnek granulowany, sól, pieprz
  • opcjonalnie: sos balsamiczny
2 porcje

Instrukcja

Sos

  • Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać musztardę, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

Sałatka

  • Warzywa umyć. Odciąć stwardniałe końcówki szparagów. Szparagi poukładać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Piec w piekarniku (termo obieg) w temperaturze 18 stopni przez 15 minut.
  • Sałatę porwać do miski, dodać rukolę. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórka pod kątem w dłuższe plastry, dodać do sałat, wszystkie składniki wymieszać.
  • Serek halloumi pokroić w grubsze plastry, piec na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu lekkiego przypieczenia.
  • Upieczone szparagi pokroić na 3 części. Wymieszać z pozostałymi warzywami. Dodać soli i pieprzu. Na górze poukładać upieczony serek halloumi, całość skropić przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałów.
    Sałatka z zielonymi szparagami i halloumi
  • Całość można delikatnie skropić sosem balsamicznym.
    Sałatka z zielonymi szparagami i halloumi
  • Sałatka z zielonymi szparagami i halloumi
5 from 1 vote

Notes

Pyszna, szybka i sycąca sałatka z zielonymi szparagami i halloumi. Osobiście uwielbiam sałatki z dodatkiem pieczonych warzyw czy sera. Pieczone zielone szparagi mają w sobie jeszcze więcej smaku niż gotowane. Nie warto rezygnować z czosnku granulowego, nadaje szparagom pyszny smak.

Podsumowanie

Course: kolacja, lunch
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz