
Pyszna sałatka z pieczonym szparagami i halloumi to idealna propozycja na lunch lub kolację.
Składniki
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sałatka
- 1 op. sera halloumi (dostępny w lidlu)
- 500 g zielonych szparagów
- 2 pomidory malinowe
- 1 długi ogórek
- 2 garści świeżej rukoli
- kawałek sałaty lodowej
- migdały w płatkach
- czosnek granulowany, sól, pieprz
- opcjonalnie: sos balsamiczny
Instrukcja
Sos
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać musztardę, miód i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.
Sałatka
- Warzywa umyć. Odciąć stwardniałe końcówki szparagów. Szparagi poukładać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posypać czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Piec w piekarniku (termoobieg) w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
- Sałatę porwać do miski, dodać rukolę. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórka pod kątem w dłuższe plastry, dodać do sałat, wszystkie składniki wymieszać.
- Serek halloumi pokroić w grubsze plastry, piec na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu lekkiego przypieczenia.
- Upieczone szparagi pokroić na 3 części. Wymieszać z pozostałymi warzywami. Dodać soli i pieprzu. Na górze poukładać upieczony serek halloumi, całość skropić przygotowanym sosem i posypać płatkami migdałów.
- Całość można delikatnie skropić sosem balsamicznym.
Notes
Pyszna, szybka i sycąca sałatka z zielonymi szparagami i halloumi. Osobiście uwielbiam sałatki z dodatkiem pieczonych warzyw czy sera. Pieczone zielone szparagi mają w sobie jeszcze więcej smaku niż gotowane. Nie warto rezygnować z czosnku granulowego, nadaje szparagom pyszny smak.
Komentarze