
Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z tortellini fetą, suszonymi pomidorami i rukolą w pysznym majonezowo musztardowym sosie. Do tego pestki słonecznika i dyni.
Składniki
- 250 g tortellini (u mnie ze szpinakiem)
- 2 garści rukoli
- 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 70 g fety lub sera sałatkowego typu greckiego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
Sos
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odsączyć z wody.
- Przygotować sos: do miseczki przełożyć 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 czubatą łyżeczkę ostrej musztardy, 1 łyżeczkę soku z limonki oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszać rózgą do połączenia składników.
- Tortellini wymieszać z sosem.
- W czystym półmisku układać warstwami tortellini, pokrojone w plastry suszone pomidory oraz rukolę, na koniec pokruszyć fetę, dodać pestki dyni i słonecznika.
Notes
Pyszna i sycąca sałatka z tortellini. Idealna na imprezy i niespodziewanych gości. Bardzo szybka w przygotowaniu.
Komentarze