Sałatka z soczewicy i fety

Sałatka z soczewicy i fety

Pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem fety, kukurydzy, papryki, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych. Całość skropiona pietruszkowo czosnkowym sosem oliwnym.
Tą sałatkę przygotowuję często, gdy z obiadu pozostała mi soczewica. To dobry sposób na zero waste a sałatka jest pyszna.

Składniki

  • 200 g soczewicy
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garści pomidorów koktajlowych
  • 100 g sera typu greckiego
  • 1 wiązka naci pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
4 porcje

Instrukcja

  • 200g soczewicy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Do małej miseczki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Do miski przełożyć wystudzoną soczewicę, dodać odsączoną z wody kukurydzę oraz posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
  • Pomidorki koktajlowe umyć, dodać pokrojone w pół do sałatki.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie wymieszać i przełożyć do półmiska. Sałatkę przyozdobić pokrojonym w kostkę serem typu greckiego i pomidorkami koktajlowymi.
    Sałatka z soczewicy i fety
5 from 1 vote

Notes

Pyszna sałatka z soczewicą, kukurydzą, papryką i serem feta. Pyszna o odświeżająca.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz