
Pyszna sałatka z soczewicy z dodatkiem fety, kukurydzy, papryki, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych. Całość skropiona pietruszkowo czosnkowym sosem oliwnym.Tą sałatkę przygotowuję często, gdy z obiadu pozostała mi soczewica. To dobry sposób na zero waste a sałatka jest pyszna.
Składniki
- 200 g soczewicy
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 2 garści pomidorów koktajlowych
- 100 g sera typu greckiego
- 1 wiązka naci pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcja
- 200g soczewicy ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Następnie odcedzić i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Do małej miseczki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać wyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do miski przełożyć wystudzoną soczewicę, dodać odsączoną z wody kukurydzę oraz posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę.
- Pomidorki koktajlowe umyć, dodać pokrojone w pół do sałatki.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie wymieszać i przełożyć do półmiska. Sałatkę przyozdobić pokrojonym w kostkę serem typu greckiego i pomidorkami koktajlowymi.
Notes
Pyszna sałatka z soczewicą, kukurydzą, papryką i serem feta. Pyszna o odświeżająca.
Komentarze