Sałatka z selerem naciowym i halloumi
Chrupiąca, orzeźwiająca sałatka z selerem naciowym i halloumi. Bogata w błonnik i białko a do tego wyśmienita.
Składniki
- 2 średnie paski selera naciowego
- 1 mała czerwona papryka
- 1 średni ogórek
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 op. sera halloumi
- 1 mały pęczek pietruszki
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy limonki
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Ser halloumi kroimy w paski i grillujemy na złoty kolor.
- Warzywa myjemy. Seler naciowy kroimy w paski, paprykę w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w pół, przesypujemy do półmiska.
- Ogórka kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączmy wodę i dodajemy do sałatki.
- Grillowany ser kroimy na mniejsze kawałki dodajemy sałatki.
- Całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Sos:
- Do półmiska przelewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy Dijon, 1 łyżeczkę miodu i sok z połowy limonki. Dokładnie mieszamy rózgą aż do połączenia się składników.
- Polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy i gotowe!
Uwagi
Pyszna i chrupiąca sałatka z selerem naciowym i halloumi. Bogata w witaminy, błonnik i białko.
Komentarze