Sałatka z selerem naciowym i halloumi

Sałatka z selerem naciowym i halloumi

Chrupiąca, orzeźwiająca sałatka z selerem naciowym i halloumi. Bogata w błonnik i białko a do tego wyśmienita.

Składniki

  • 2 średnie paski selera naciowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 średni ogórek
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 op. sera halloumi
  • 1 mały pęczek pietruszki

Sos

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy limonki
2 porcje

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Ser halloumi kroimy w paski i grillujemy na złoty kolor.
  • Warzywa myjemy. Seler naciowy kroimy w paski, paprykę w drobną kostkę a pomidorki koktajlowe w pół, przesypujemy do półmiska.
  • Ogórka kroimy w kostkę, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączmy wodę i dodajemy do sałatki.
  • Grillowany ser kroimy na mniejsze kawałki dodajemy sałatki.
  • Całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Sos:

  • Do półmiska przelewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy Dijon, 1 łyżeczkę miodu i sok z połowy limonki. Dokładnie mieszamy rózgą aż do połączenia się składników.
  • Polewamy sałatkę, dokładnie mieszamy i gotowe!
    Sałatka z selerem naciowym i halloumi
5 from 1 vote

Uwagi

Pyszna i chrupiąca sałatka z selerem naciowym i halloumi. Bogata w witaminy, błonnik i białko. 

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz