Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami

Wyśmienita sałatka z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami i jakiem w dresingu jogurtowo-czosnkowym.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • 3 jajka
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 4-5 łyżek tartego grana padano
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Przygotować sos: do miski przełożyć jogurt grecki, wycisną czosnek, dodać soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, pozostawić do ostudzenia.
  • Ziemniaki umyć, przekroić w pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Skropić oliwą z oliwek, dodać czosnek granulowany, czerwoną paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, całość dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni aż ziemniaki zmiękną.
  • 15 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, ziemniaki posypać grana padano, i podpiec ostatnie 15 minut.
  • W tym czasie włożyć do pieczenia również szparagi. Szparagi wcześniej umyć, odciąć twarde końce, dodać soli i pieprzu oraz lekko posypać granulowanym czosnkiem i skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia, piec na innym poziomie razem z ziemniakami przez ostatnie 15 minut.
  • Upieczone szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
  • Sałatkę układać warstwami - ziemniaki, szparagi, jajka, kukurydza, skropić sosem jogurtowo czosnkowym. Powtórzyć z kolejnymi warstwami.
    Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami
5 from 1 vote

Notes

Sałatka z pieczonych ziemniaków, zielonych szparagów, jajek i kukurydzy w sosie jogurtowo - czosnkowym to idealna sałatka do grilla, czy wszelkich innych imprez, pyszna i na ciepło, podbija serca gości i domowników:)

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr

Komentarze

Dodaj komentarz