
Wyśmienita sałatka z pieczonymi ziemniakami, zielonymi szparagami i jakiem w dresingu jogurtowo-czosnkowym.
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
- 3 jajka
- 150 g kukurydzy z puszki
- 4-5 łyżek tartego grana padano
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Instrukcja
- Przygotować sos: do miski przełożyć jogurt grecki, wycisną czosnek, dodać soli i pieprzu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, odstawić.
- Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, pozostawić do ostudzenia.
- Ziemniaki umyć, przekroić w pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Skropić oliwą z oliwek, dodać czosnek granulowany, czerwoną paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, całość dokładnie wymieszać. Przykryć folią aluminiową. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni aż ziemniaki zmiękną.
- 15 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię aluminiową, ziemniaki posypać grana padano, i podpiec ostatnie 15 minut.
- W tym czasie włożyć do pieczenia również szparagi. Szparagi wcześniej umyć, odciąć twarde końce, dodać soli i pieprzu oraz lekko posypać granulowanym czosnkiem i skropić oliwą z oliwek. Wyłożyć na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia, piec na innym poziomie razem z ziemniakami przez ostatnie 15 minut.
- Upieczone szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
- Sałatkę układać warstwami - ziemniaki, szparagi, jajka, kukurydza, skropić sosem jogurtowo czosnkowym. Powtórzyć z kolejnymi warstwami.
Notes
Sałatka z pieczonych ziemniaków, zielonych szparagów, jajek i kukurydzy w sosie jogurtowo - czosnkowym to idealna sałatka do grilla, czy wszelkich innych imprez, pyszna i na ciepło, podbija serca gości i domowników:)
Komentarze