
Pyszna i sycąca sałatka z pęczakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą z dodatkiem czerwonej cebulki i pietruszki a całość skropiona oliwą i sokiem z limonki. Nie rezygnujcie z limonki - to ona sprawia, że sałatka smakuje odświeżająco.
Składniki
- 1 woreczek kaszy pęczak
- 0,5 czerwonej cebulki
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 garść posiekanej pietruszki
- 100 g sera sałatkowego (typ grecki lub bałkański)
- 2 łyżki soku z limonki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcja
- Pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić, przełożyć do większej miski i ostudzić.
- Dodać 2-3 łyżki kukurydzy z puszki, 2 garści umytych przykrojonych w pół pomidorków koktajlowych.
- Dodać 100g pokrojonego w kostkę sera sałatkowego typu greckiego.
- Czerwoną cebulkę obrać, do sałatki będzie potrzebna nam połówka, pokroić w kostkę dodać do sałatki. Warto jest wcześniej sprawdzić ostrość, jeśli zdarzy się ostrzejsza zmniejszam ilość cebuli w sałatce, żeby nie dominowała.
- Pietruszkę posiekać dodać do sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać soli i pieprzu, całość dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do czystego półmiska.
Notes
Pyszna, sycąca i odświeżająca sałatka z pęczakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem typu greckiego. Nie rezygnujcie z limonki nadaje sałatce świeży smak co sprawia, że całość smakuje pysznie.
Komentarze