Sałatka z pęczakiem fetą i pomidorami

Sałatka z pęczakiem fetą i pomidorami

Pyszna i sycąca sałatka z pęczakiem, pomidorkami koktajlowymi i fetą z dodatkiem czerwonej cebulki i pietruszki a całość skropiona oliwą i sokiem z limonki. Nie rezygnujcie z limonki - to ona sprawia, że sałatka smakuje odświeżająco.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy pęczak
  • 0,5 czerwonej cebulki
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 garść posiekanej pietruszki
  • 100 g sera sałatkowego (typ grecki lub bałkański)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
2 porcje

Instrukcja

  • Pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzić, przełożyć do większej miski i ostudzić.
  • Dodać 2-3 łyżki kukurydzy z puszki, 2 garści umytych przykrojonych w pół pomidorków koktajlowych.
  • Dodać 100g pokrojonego w kostkę sera sałatkowego typu greckiego.
  • Czerwoną cebulkę obrać, do sałatki będzie potrzebna nam połówka, pokroić w kostkę dodać do sałatki. Warto jest wcześniej sprawdzić ostrość, jeśli zdarzy się ostrzejsza zmniejszam ilość cebuli w sałatce, żeby nie dominowała.
  • Pietruszkę posiekać dodać do sałatki. Całość skropić oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Dodać soli i pieprzu, całość dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do czystego półmiska.
    Sałatka z pęczakiem fetą i pomidorami
5 from 1 vote

Notes

Pyszna, sycąca i odświeżająca sałatka z pęczakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem typu greckiego. Nie rezygnujcie z limonki nadaje sałatce świeży smak co sprawia, że całość smakuje pysznie.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 25 mins

Komentarze

Dodaj komentarz