Sałatka z łososiem teryiaki

Sałatka z łososiem teriyaki

Szybka sałatka z łososiem teriyaki w delikatnym sosie to pyszne i proste w przygotowaniu danie.

Składniki

Sałatka:

  • Sałata lodowa (mały kawałek)
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki lub porwanej sałaty
  • 300 gram świeżego łososia
  • 150 gram pomidorków koktajlowych
  • połowa długiego ogórka
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 3 łyżki sosu teriyaki (użyłam gotowego sosu) Zalewę można również przygotować samodzielnie.
  • sól, pieprz
  • prażony sezam

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
4 osoby

Instrukcja

Sałatka

  • Łososia pokroić w większą kostkę, zalać marynatą teriyaki. Odstawić na 10 minut.
  • Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze części. Dodać rukolę i roszponkę, wymieszać.
  • Umyć warzywa, pomidory koktajlowe przekroić na pół, ogórki w plastry a następnie na cztery części lub na połówki. Wyłuskać 1/3 grantu, dodać wszystkie składniki do sałat.
  • Łososia wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W między czasie przygotować sos.

Sos:

  • Oliwę przelać do miski. Dodać sok z limonki, musztardę i miód, wymieszać.

Kończymy sałatkę:

  • Upieczonego łosia dodać do warzyw, polać sosem, dodać soli i pieprzu, wymieszać.
  • Całość posypać prażonym sezamem.
    sałatka z łososiem teriyaki
20 minuty
5 from 5 votes

Video

Notes

Sałatka z łososiem teriyaki to delikatne i proste w przyrządzeniu danie. Idealna na spotkania z bliskimi. Łosoś teriyaki smakuje również na zimno, więc nie ma problemu, jeśli goście się spóźnią.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatka
Kuchnia: Polska
Czas przygotowywania: 20 minuty
Czas gotowania: 20 minuty
Całkowity czas: 40 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz