
Szybka sałatka z łososiem teriyaki w delikatnym sosie to pyszne i proste w przygotowaniu danie.
Składniki
Sałatka:
- Sałata lodowa (mały kawałek)
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki lub porwanej sałaty
- 300 gram świeżego łososia
- 150 gram pomidorków koktajlowych
- połowa długiego ogórka
- 3 łyżki pestek granatu
- 3 łyżki sosu teriyaki (użyłam gotowego sosu) Zalewę można również przygotować samodzielnie.
- sól, pieprz
- prażony sezam
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
Instrukcja
Sałatka
- Łososia pokroić w większą kostkę, zalać marynatą teriyaki. Odstawić na 10 minut.
- Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze części. Dodać rukolę i roszponkę, wymieszać.
- Umyć warzywa, pomidory koktajlowe przekroić na pół, ogórki w plastry a następnie na cztery części lub na połówki. Wyłuskać 1/3 grantu, dodać wszystkie składniki do sałat.
- Łososia wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- W między czasie przygotować sos.
Sos:
- Oliwę przelać do miski. Dodać sok z limonki, musztardę i miód, wymieszać.
Kończymy sałatkę:
- Upieczonego łosia dodać do warzyw, polać sosem, dodać soli i pieprzu, wymieszać.
- Całość posypać prażonym sezamem.
Video
Notes
Sałatka z łososiem teriyaki to delikatne i proste w przyrządzeniu danie. Idealna na spotkania z bliskimi. Łosoś teriyaki smakuje również na zimno, więc nie ma problemu, jeśli goście się spóźnią.
Komentarze