
Dzisiaj sałatka z brokułami, smażonym kurczakiem i jajkiem. Bardzo dobrze prezentuje się w szklanym ozdobnym naczyniu na sałatki. Poniżej znajdziecie również filmik z moich przygotowań:)
Składniki
- 1 średnia kapusta pekińska
- 6 jajek (rozmiar L)
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 2-3 łyżki przyprawy gyros
- 1 brokuł
- ½ puszki kukurydzy
- 70 g sera sałatkowego typu feta
Sos:
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 łyżeczka kaparów z zalewy
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wyposażenie
- duże szklane naczynie na sałatki
Instrukcja
Sos
- Do półmiska przełożyć 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę ketchupu, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, posiekany koperek i 1 łyżeczkę kaparów. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Sałatka
- Kurczaka opłukać pokroić na kawałki, przyprawić przyprawą gyros, usmażyć na oleju roślinnym.
- Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostudzenia, obrać.
- Brokuł opłukać, odkroić różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
- W szklanym naczyniu układamy warstwami: Posiekaną kapustę pekińską, pokrojone w grube plastry jajka (układamy na ściance naczynia), usmażonego kurczaka, polewamy połową sosu.
- Następnie dodajemy pokrojone ogórki kiszone, na bokach wzdłuż ścianek ugotowane al dente brokuły a środek wypełniamy posiekaną kapustą pekińską i polewamy drugą połową sosu. Posypujemy pokruszonym serem sałatkowym i kukurydzą z puszki.
Video
Notes
Sałatka idealna na imprezy - efektowna i pyszna:) Jeśli lubisz sałatki z brokułami polecam również sałatkę z brokułami i marynowaną cebulką
Komentarze