Sałatka z krewetkami i grillowana papryką

Sałatka z krewetkami i grillowaną papryką

Pyszna i odświeżająca sałatka z krewetkami i grillowaną papryką. Do tego słodko kwaśny sos - limonkowo - miodowy - po prostu pycha!

Składniki

Sałatka

  • 200 g krewetek
  • 2 garści rukoli
  • 1 mała sałata rzymska (mini)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 limonka

Sos

  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Marynata do krewetek

  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha (jeśli takiego nie masz może być inny ostry)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
2 porcje

Instrukcja

Marynata

  • Do miseczki przelać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1 łyżkę sosu sriracha i 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą. Krewetki rozmrozić, umyć, oczyścić, pozbawić pancerzy, pozostawić jedynie ogonki. Można je lekko ponacinać wzdłuż grzbietu, wówczas ładnie się otworzą podczas smażenia. Przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać. Odstawić.

Sos limonkowo - miodowy

  • Do miseczki przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać sok z połowy limonki i 1 łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszać i odstawić.

Sałatka

  • Paprykę umyć, pokroić grillować na opiekaczu do kanapek (podkładka grillowa).
  • Krewetki przełożyć wraz z marynatą na patelnię, podsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Pamiętaj, że krewetek nie można smażyć zbyt długo, ponieważ staną się gumowate.
  • Do półmiska przełożyć rukolę i pokrojoną sałatę rzymską. Awokado przekroić w pół, ponacinać w grubszą kratkę nożem i wybrać łyżką, dodać do sałatki, wymieszać. Na koniec dodać grillowaną paprykę i podsmażone krewetki. Całość skropić sosem limonkowo - miodowym. Smacznego:)
    Sałatka z krewetkami i grillowana papryką
5 from 1 vote

Notes

Pyszna sałatka z ostrymi krewetkami i słodko kwaśnym sosem limonkowo - miodowym jest na prawdę wyśmienita. Warto zadbać, aby podawać ją jeszcze na ciepło, gdy krewetki i papryka są jeszcze ciepłe - wówczas jest najlepsza!

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz