
Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca sałatka - pyszne połączenie grillowanego halloumi z soczystym mango, do tego awokado i chrupiące warzywa. Lekko słodki dip na bazie oliwy, miodu i musztardy daje pyszne wykończenie.
Składniki
- 2 garści mieszanki młodych listków (rukoli, botwinki, sałat)
- 2 garści rukoli
- 1 op. sera halloumi (ok. 200g)
- 1 pomidor
- ½ ogórka
- ½ dojrzałego mango
- 1 awokado
- sól, pieprz
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Liście sałaty i rukoli wymieszać w półmisku.
- Pomidory, ogórka umyć, pokroić, wymieszać z sałatami.
- Awokado przekroić w pół, delikatnie wyjąć pestkę a następnie łyżką wybrać cały środek, pokroić w plastry ułożyć na sałatce.
- Halloumi pokroić na grubsze plastry, upiec na grillu elektrycznym na złoty kolor, poukładać na sałatce.
- Mango obrać, pokroić w grubszą kostkę, udekorować sałatkę.
Sos
- Do półmiska przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, dokładnie wymieszać rózgą, skropić sałatkę. Doprawić solą i pieprzem.
Notes
Uwielbiam sałatki z dodatkiem pieczonych dodatków, są pełniejsze a jednocześnie - jak ta bardzo orzeźwiające.
Komentarze