Sałatka z halloumi mango i awokado

Sałatka z halloumi mango i awokado

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca sałatka - pyszne połączenie grillowanego halloumi z soczystym mango, do tego awokado i chrupiące warzywa. Lekko słodki dip na bazie oliwy, miodu i musztardy daje pyszne wykończenie.

Składniki

  • 2 garści mieszanki młodych listków (rukoli, botwinki, sałat)
  • 2 garści rukoli
  • 1 op. sera halloumi (ok. 200g)
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 awokado
  • sól, pieprz

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
2 porcje

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Liście sałaty i rukoli wymieszać w półmisku.
  • Pomidory, ogórka umyć, pokroić, wymieszać z sałatami.
  • Awokado przekroić w pół, delikatnie wyjąć pestkę a następnie łyżką wybrać cały środek, pokroić w plastry ułożyć na sałatce.
  • Halloumi pokroić na grubsze plastry, upiec na grillu elektrycznym na złoty kolor, poukładać na sałatce.
  • Mango obrać, pokroić w grubszą kostkę, udekorować sałatkę.

Sos

  • Do półmiska przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, dokładnie wymieszać rózgą, skropić sałatkę. Doprawić solą i pieprzem.
    Sałatka z halloumi mango i awokado
5 from 2 votes

Notes

Uwielbiam sałatki z dodatkiem pieczonych dodatków, są pełniejsze a jednocześnie - jak ta bardzo orzeźwiające.

Podsumowanie

Course: Appetizer, Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz