
Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonymi zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi, sałatami i ogórkiem.
Składniki
- 1 op. sera halloumi
- 500 g zielonych szparagów (u mnie grube)
- 2 garści rukoli
- 1 garść szpinaku
- 2 garści posiekanej sałaty lodowej
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek
- 3 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz
Sos
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Wyposażenie
- duży talerz sałatkowy
Instrukcja
- Na szeroki talerz sałatkowy wyłożyć rukolę, szpinak i posiekaną sałatę lodową. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i ogórka.
- Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki. Odkroić główki, resztę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czosnkiem granulowanym, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 10 minut, następnie wyjąć plastry a główki podpiekać jeszcze 5-10 minut w zależności od grubości.
- Ser halloumi pokroić w plastry, usmażyć na gillu elektrycznym lub patelni. Ser będzie na początku puszczał sok, następnie zacznie się rumienić, wówczas jest gotowy.
- Upieczone szparagi i ser wyłożyć na sałatce.
- Przygotować sos: Do miseczki przelać 6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżki sosu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, dokładnie wymieszać rózgą, polać sałatkę.
- Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, posypać sałatkę, doprawić solą i pieprzem.
Notes
Pyszna, chrupiąca, pełna smaku sałatka z pieczonymi szparagami i serem halloumi. Jest bardzo efektowna i wyśmienita, to hit imprezpowy!
Komentarze