Sałatka z halloumi i szparagami

Sałatka z halloumi i szparagami

Sałatka z grillowanym halloumi, pieczonymi zielonymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi, sałatami i ogórkiem.

Składniki

  • 1 op. sera halloumi
  • 500 g zielonych szparagów (u mnie grube)
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść szpinaku
  • 2 garści posiekanej sałaty lodowej
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1 średni ogórek
  • 3 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz

Sos

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
1 duży talerz sałatkowy

Wyposażenie

  • duży talerz sałatkowy

Instrukcja

  • Na szeroki talerz sałatkowy wyłożyć rukolę, szpinak i posiekaną sałatę lodową. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i ogórka.
  • Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki. Odkroić główki, resztę pokroić w grubsze plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czosnkiem granulowanym, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Piec w 180 stopniach (termoobieg) przez 10 minut, następnie wyjąć plastry a główki podpiekać jeszcze 5-10 minut w zależności od grubości.
  • Ser halloumi pokroić w plastry, usmażyć na gillu elektrycznym lub patelni. Ser będzie na początku puszczał sok, następnie zacznie się rumienić, wówczas jest gotowy.
  • Upieczone szparagi i ser wyłożyć na sałatce.
  • Przygotować sos: Do miseczki przelać 6 łyżek oliwy z oliwek, dodać 2 łyżki sosu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę musztardy, dokładnie wymieszać rózgą, polać sałatkę.
  • Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, posypać sałatkę, doprawić solą i pieprzem.
    Sałatka z halloumi i szparagami
5 from 2 votes

Notes

Pyszna, chrupiąca, pełna smaku sałatka z pieczonymi szparagami i serem halloumi. Jest bardzo efektowna i wyśmienita, to hit imprezpowy!

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz