
Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z gruszką i orzechami. Idealna na lunch lub kolację.
Składniki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 gruszka
- 1 garść orzechów pekan
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- kawałek sałaty lodowej
- 1 garść rukoli
- 50 g sera sałatkowego typu greckiego
- 1 łyżka pestek z dyni
Sos
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka jasnego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
Sos
- Do miseczki wlać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę jasnego octu winnego, całość dokładnie wymieszać rózgą, odstawić.
Sałatka
- Warzywa umyć, do półmiska porwać sałatę lodową, dodać garść rukoli oraz 2 garści świeżego szpinaku, wymieszać.
- Dodać pokrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę gruszkę i posiekane orzechy pekan.
- Na sałatkę pokruszyć ser sałatkowy, całość skropić wcześniej przygotowanym sosem, doprawić solą i pieprzem.
Notes
Pyszna sałatka z gruszką i orzechami pekan. Do tego chrupiące warzywa. Pyszna i orzeźwiająca.
Komentarze