
Delikatna i szybka sałatka z grillowanym łososiem i pomelo stanowi idealną przekąskę w ciągu dnia lub na kolację
Składniki
- 1 garść rukoli
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 garść czerwonych pomidorków koktajlowych
- 200 gram łososia bez skóry
- mieszanka pestek (szczypta do posypania)
- 1/2 pomelo
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Instrukcja
Sos
- Do miseczki wlać oliwę, limonkę, ocet balsamiczny i miód dokładnie wymieszać. Łososia umyć, pokroić na grubsze kawałki, przełożyć do miski, dodać soli, skropić połową sosu, odstawić na moment. Pozostałą część sosu pozostawić do skropienia sałatki.
Sałatka
- Rukolę i szpinak ułożyć na talerzu, pomidorki koktajlowe umyć, przekroić w pół, ułożyć na talerzu.
- Pomelo obrać, potrzebny będzie nam tylko miąższ. Podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na sałatce.
- Łososia podsmażyć lekko na grillu elektrycznym lub w opiekaczu, ułożyć na sałatce, skropić drugą połową sosu. Dodać soli i pieprzu, posypać mieszanką nasion.
Notes
Sałatka z grillowanym łososiem i pomelo tak lekka i orzeźwiająca sałatka na lunch lub kolację.
Komentarze