
Sałatka z mieszanką młodych listków, grillowanym kurczakiem, marynowaną cebulką i sosem na bazie oliwy, awokado i fety.
Składniki
- 3 garści mieszanki sałat lub młodych listków
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula marynowana
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1 jajko
Sos
- 1 awokado
- 50 g sera feta
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz
Marynata do kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ⅓ łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Wyposażenie
- Półmisek
- grill elektryczny lub patelnia grillowa
Instrukcja
- Czerwoną cebulę zamarynować. Tutaj znajdziecie mój ulubiony przepis na marynowaną cebulkę
- Zamarynowaną cebulę odstawić do lodówki na 40 minut.
- Pierś z kurczaka umyć, w miseczce przygotować marynatę: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, ⅓ łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki oleju roślinnego,⅓ łyżeczki soli, wymieszać, natrzeć kurczaka i odstawić na 15 minut. Następnie grillować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym.
- Warzywa umyć.
- Jajko ugotować na twardo, pozostawić do ostudzenia.
- Do półmiska przełożyć młode listki sałat, dodać pokrojone wzdłuż 2 garści pomidorków koktajlowych i obranego, pokrojonego w kostkę ogórka.
- Dodać: grillowanego kurczaka pokrojonego na kawałki lub w plastry, pokrojone w ćwiartki jajko i marynowaną cebulkę.
Przygotować sos:
- Do miski przełożyć obrane awokado pozbawione pestki, dodać 50g sera feta, 4-5 łyżek oliwy z oliwek, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, pieprz i rozdrobnić blenderem.
- Sałatkę przyozdobić kleksami sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Notes
Sałatka z grillowanym kurczakiem i marynowaną cebulką do tego pyszny sos na bazie awokado, fety i oliwy, pyszności!
przepis na marynowaną cebulkę
Komentarze