
Szybka i wyśmienita sałatka z grillowanym halloumi i mango. Do tego sos na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z limonki i musztardy.
Składniki
- 2 garści młodego szpinaku
- 2 garści rukoli
- ½ świeżego mango
- 1 awokado
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, sos balsamiczny
Sos
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
Sałatka
- Do półmiska przesypujemy 2 garści rukoli, 2 garści szpinaku, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, mango i awokado.
- Ser halloumi kroimy w grubsze plastry i grillujemy aż stanie się złocisty i lekko przypieczony. Układamy na sałatce i przygotowujemy sos.
Sos
- Do słoiczka przelewamy 5-6 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżkę soku z limonki, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżeczkę miodu, zakręcamy słoiczek i wstrząsamy do połączenia się składników. Polewamy przygotowaną sałatkę. Całość dla ozdobienia skropiłam jeszcze sosem balsamicznym.
Notes
Soczysta i wyśmienita sałatka z grillowanym halloumi. Idealny dodatek na wszelkie imprezy, lunch czy kolację.
Komentarze