
Pyszna, szybka w przygotowaniu sałatka z grillowaną cukinią i halloumi na rukoli i sałacie rzymskiej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka - całość z dodatkiem słodko - wytrawnego sosu.
Składniki
Sałatka
- 120 g sera halloumi (4 grubsze plastry)
- 1 mała cukinia
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/3 długiego ogórka
- 2 garści rukoli
- 1 mała sałata rzymska
- oliwa z oliwek
Sos
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
Wyposażenie
- 1 większy półmisek
- opiekacz do kanapek (podkładka grillowa)
Instrukcja
Sos
- Do małej miseczki przelać 5 łyżek oliwy z oliwek, dodać 1 łyżkę octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu oraz 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Całość dokładnie wymieszać rózgą aż do połączenia składników. Odstawić.
Sałatka
- Warzywa umyć, osuszyć.
- Do półmiska przełożyć rukolę i pokrojoną sałatę rzymską, wymieszać.
- Dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w paski a następnie w pół ogórka.
- Cukinie pokroić w grubsze plastry, grillować na opiekaczu przez chwilkę aż pojawią się "paski od grilla". Ja lubię, jak cukinia pozostaje soczysta, więc nie grilluję jej zbyt długo.
- Ugrillowaną cukinię ułożyć na sałatce.
- Ser halloumi pokroić w grubsze plastry, grillować przez chwilkę następnie ułożyć na sałatce.
- Całość skropić przygotowanym wcześniej sosem. Dodać soli i pieprzu do smaku.
Notes
Pyszna i sycąca sałatka z dodatkiem grillowanej cukinii i sera halloumi to świetny pomysł na kolację, czy sałatkę imprezową na ciepło. Sałatka jest bardzo soczysta i pełna smaku, serdecznie Wam polecam.
Komentarze