
Sałatka z gorgonzolą, winogronem i orzechami włoskimi jest sycąca i szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 2 garści szpinaku
- 2 garści rukoli
- 1 garść orzechów włoskich
- 50 g sera gorgonzola picante
- 1 garść pomidorów koktajlowych (ja pomieszałam żółte i czerwone)
- 1/3 długiego ogórka
- 1 garść słodkich winogron (użyłam bezpestkowe)
- mieszanka pestek do posypania
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Instrukcja
- Rukolę i roszponkę ułożyć na dwóch talerzach. Warzywa i winogron umyć, pomidorki koktajlowe przekroić w pół a ogórki na grubsze plastry i w pół, ułożyć na sałatce.
- Gorgonzolę pokroić w grubszą kostkę, ułożyć na sałatce, dodać winogron.
- Orzechy włoskie lekko rozdrobnić, dodać do sałatki. Przygotować sos.
Sos
- Do miseczki przelać oliwę z oliwek, dodać ocet balsamiczny, miód i musztardę dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
- Sałatkę skropić sosem, posypać mieszanką ziaren, podawać z ciepłym pieczywem.
Notes
Szybka i sycąca sałatka z gorgonzolą orzechami i winogronem to pyszne połączenie smaków - ja uwielbiam.
Komentarze