Sałatka z gorgonzolą, winogronem i orzechami włoskimi

Sałatka z gorgonzolą, winogronem i orzechami włoskimi

Sałatka z gorgonzolą, winogronem i orzechami włoskimi jest sycąca i szybka w przygotowaniu.

Składniki

  • 2 garści szpinaku
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 50 gram sera gorgonzola picante
  • 1 garść pomidorów koktajlowych (ja pomieszałam żółte i czerwone)
  • 1/3 długiego ogórka
  • 1 garść słodkich winogron (użyłam bezpestkowe)
  • mieszanka pestek do posypania

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
2 porcje

Instrukcja

  • Rukolę i roszponkę ułożyć na dwóch talerzach. Warzywa i winogron umyć, pomidorki koktajlowe przekroić w pół a ogórki na grubsze plastry i w pół, ułożyć na sałatce.
  • Gorgonzolę pokroić w grubszą kostkę, ułożyć na sałatce, dodać winogron.
  • Orzechy włoskie lekko rozdrobnić, dodać do sałatki. Przygotować sos.

Sos

  • Do miseczki przelać oliwę z oliwek, dodać ocet balsamiczny, miód i musztardę dokładnie wymieszać aż do połączenia składników.
  • Sałatkę skropić sosem, posypać mieszanką ziaren, podawać z ciepłym pieczywem.
    Sałatka z gorgonzolą, winogronem i orzechami włoskimi
5 from 2 votes

Notes

Szybka i sycąca sałatka z gorgonzolą orzechami i winogronem to pyszne połączenie smaków - ja uwielbiam.

Podsumowanie

Course: Sałatka
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 mins

Komentarze

Dodaj komentarz