
Sałatka z figami i camembertem to idealne połączenie chrupiących warzyw, słodkich fig i ostrego sera. Do tego sos na bazie pasty tahini. To jest wyśmienite.
Składniki
- 3 garści rukoli
- 1 pomidor malinowy
- ⅓ długiego ogórka
- 2 świeże figi
- 3 plastry sera camembert
- 1 garść kiełków fasoli mung
Sos
- 1 czubata łyżka pasty tahini (kupiłam pastę z miodem, jeśli masz samą pastę dodaj 1 łyżeczkę miodu do sosu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki startej skórki z limonki
- sok z połowy limonki
Wyposażenie
- większy talerz lub półmisek
Instrukcja
- Warzywa umyć, na talerzu ułożyć rukolę, dodać pokrojonego pomidora i górka. Ułożyć pokrojone w plastry figi i kawałki sera camembert. Ozdobić kiełkami fasoli mung, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować sos: do miski przełożyć czubatą łyżkę tahini (u mnie tahini z dodatkiem miodu, jeśli masz czyste tahini, dodaj do sosu 1 łyżeczkę miodu), 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, ½ łyżeczki startej skórki z limonki. Dokładnie wymieszać rózgą aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Skropić sałatkę i gotowe:)
Notes
Pyszna sałatka z camembertem, figami, chrupiącymi warzywami i sosem na bazie tahini, soku z limonki i oliwy - to wyjątkowe połączenie, które musisz wypróbować!
Komentarze