Sałatka z figami i camembertem

Sałatka z figami i camembertem

Sałatka z figami i camembertem to idealne połączenie chrupiących warzyw, słodkich fig i ostrego sera. Do tego sos na bazie pasty tahini. To jest wyśmienite.

Składniki

  • 3 garści rukoli
  • 1 pomidor malinowy
  • długiego ogórka
  • 2 świeże figi
  • 3 plastry sera camembert
  • 1 garść kiełków fasoli mung

Sos

  • 1 czubata łyżka pasty tahini (kupiłam pastę z miodem, jeśli masz samą pastę dodaj 1 łyżeczkę miodu do sosu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki startej skórki z limonki
  • sok z połowy limonki
2 porcje

Wyposażenie

  • większy talerz lub półmisek

Instrukcja

  • Warzywa umyć, na talerzu ułożyć rukolę, dodać pokrojonego pomidora i górka. Ułożyć pokrojone w plastry figi i kawałki sera camembert. Ozdobić kiełkami fasoli mung, doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować sos: do miski przełożyć czubatą łyżkę tahini (u mnie tahini z dodatkiem miodu, jeśli masz czyste tahini, dodaj do sosu 1 łyżeczkę miodu), 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, ½ łyżeczki startej skórki z limonki. Dokładnie wymieszać rózgą aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Skropić sałatkę i gotowe:)
    Sałatka z figami i camembertem
5 from 1 vote

Notes

Pyszna sałatka z camembertem, figami, chrupiącymi warzywami i sosem na bazie tahini, soku z limonki i oliwy - to wyjątkowe połączenie, które musisz wypróbować!

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz