Sałatka z fetą i awokado

Sałatka z fetą i awokado

Pyszna warzywna, odświeżająca i pełna witamin sałatka. Idealna jako dodatek do grilla, czy do mięs lub ryby podczas imprez.

Składniki

  • 60 g sera sałatkowego typu greckiego
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • sól, pieprz

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
4 porcje

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Warzywa umyć. Do miski przełożyć przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe, dodać obrane, pokrojone awokado, ogórka pokrojonego w pół - plastry, posiekaną w pióra cebulę, 2 łyżki kukurydzy oraz pokrojony w kostkę ser twarogowy typu greckiego, wymieszać odstawić.

Sos

  • Do miseczki przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2łyżki octu balsamicznego, dokładnie wymieszać rózgą.
  • Przygotowanym sosem skropić sałatkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę posypać posiekaną szalotką.
    Sałatka z fetą i awokado
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i orzeźwiająca sałatka z fetą i awokado, kolorowymi pomidorkami koktajlowymi to świetny chrupiący dodatek do wielu dań.

Podsumowanie

Course: kolacje
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz