
Pyszna warzywna, odświeżająca i pełna witamin sałatka. Idealna jako dodatek do grilla, czy do mięs lub ryby podczas imprez.
Składniki
- 60 g sera sałatkowego typu greckiego
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 długiego ogórka
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- sól, pieprz
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu balsamicznego
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Warzywa umyć. Do miski przełożyć przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe, dodać obrane, pokrojone awokado, ogórka pokrojonego w pół - plastry, posiekaną w pióra cebulę, 2 łyżki kukurydzy oraz pokrojony w kostkę ser twarogowy typu greckiego, wymieszać odstawić.
Sos
- Do miseczki przelać 4 łyżki oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 2łyżki octu balsamicznego, dokładnie wymieszać rózgą.
- Przygotowanym sosem skropić sałatkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę posypać posiekaną szalotką.
Notes
Pyszna i orzeźwiająca sałatka z fetą i awokado, kolorowymi pomidorkami koktajlowymi to świetny chrupiący dodatek do wielu dań.
Komentarze