Sałatka z ciecierzycą i wędzonym łososiem

Sałatka z ciecierzycą i wędzonym łososiem

Sałatka z ciecierzycą, wędzonym łososiem, ogórkiem kiszonym i cebulką z dodatkiem sosu sriracha, który nadaje ostrości. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Sałatka zaskakuje, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, jest nietuzinkowa.

Składniki

  • 400 g gotowanej soczewicy (waga po odsączeniu - można kupić gotową)
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 wiązka natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • sos sriracha (dostępny w większych marketach)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
1 duży półmisek

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Ciecierzycę odcedzić, przesypać do miski, dodać kukurydzę.
  • Łososia, cebulę, ogórka kiszonego pokroić w kostkę dodać do sałatki.
  • Dodać posiekaną pietruszkę, 1 łyżkę sosu sriracha i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Sałatka z ciecierzycą i wędzonym łososiem
  • Sałatka z ciecierzycą i wędzonym łososiem
No ratings yet

Notes

Sałatka z ciecierzycy i wędzonego łososia idealnie nadaje się na każdą imprezę. Jest nietuzinkowa i zaskakuje smakiem. Sos sriracha nadaje ostrości.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatki
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz