
Sałatka z ciecierzycą, wędzonym łososiem, ogórkiem kiszonym i cebulką z dodatkiem sosu sriracha, który nadaje ostrości. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Sałatka zaskakuje, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy, jest nietuzinkowa.
Składniki
- 400 g gotowanej soczewicy (waga po odsączeniu - można kupić gotową)
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 150 g łososia wędzonego na zimno
- 1 wiązka natki pietruszki
- 1 czerwona cebula
- sos sriracha (dostępny w większych marketach)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Ciecierzycę odcedzić, przesypać do miski, dodać kukurydzę.
- Łososia, cebulę, ogórka kiszonego pokroić w kostkę dodać do sałatki.
- Dodać posiekaną pietruszkę, 1 łyżkę sosu sriracha i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Notes
Sałatka z ciecierzycy i wędzonego łososia idealnie nadaje się na każdą imprezę. Jest nietuzinkowa i zaskakuje smakiem. Sos sriracha nadaje ostrości.
Komentarze