
Delikatna i szybka w przygotowaniu, idealna na lunch lub po pracy.
Składniki
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 garści rukoli
- 2 świeże figi
- kilka plastrów sera camembert
- 1 garść kiełek rzodkiewki
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 1/3 ogórka
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy (ostrej)
- 1 łyżeczka miodu
Instrukcja
Sałatka
- Warzywa umyć, na talerzu ułożyć rukolę i szpinak, pomidorki przekroić w pół, ogórka w plastry i na pół, poukładać na rukoli. Dodać kiełki rzodkiewki.
- Ser camembert i figi pokroić w plastry ułożyć na warzywach. Przygotować sos.
Sos:
- Oliwę przelać do miseczki, dodać ocet balsamiczny, musztardę i miód, dokładnie wymieszać. Skropić sałatkę, dodać soli i pieprzu do smaku.
Notes
Lekka i szybka sałatka z camembertem i świeżymi figami to zdrowa przekąska lub pomysł na kolację. Idealna, gdy nie masz czasu, jej przygotowanie zajmie Ci jedynie 10 minut.
Komentarze