
Sałatka z gotowanym burakiem i chrupiącymi warzywami i pysznym dipem. Pyszna i szybka!
Składniki
Sałatka:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- mały kawałek porwanej sałaty lodowej
- 1 gotowany burak (ja kupuję gotowane na parze z lidla, są zawsze trafione)
- 2 łyżki fety w zalewie (jest już pokrojona, ja używam z papryczką chilli)
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 0,5 długiego ogórka
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
Instrukcja
Sos:
- Do miseczki wlać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać miód i musztardę, wymieszać ubijakiem, odstawić.
Sałatka:
- Roszponkę, rukolę i porwaną sałatę przełożyć do miski, wymieszać.
- Dodać umytego i pokrojonego w plastry a następnie na cztery części ogórka. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić w pół, dodać do sałatki.
- Buraka pokroić w kostkę, dodać do sałatki, dodać soli i pieprzu do smaku. Posypać fetą i orzeszkami pinii. Całość skropić przygotowanym sosem.
Notes
Szybka w przygotowaniu sałatka z burakiem i fetą, posypana orzeszkami pinii z cudownym sosem z pewnością zadowoli smakoszy sałatek.
Komentarze