Sałatka z burakiem, fetą i orzeszkami pinii

Sałatka z burakiem, fetą i orzeszkami pinii

Sałatka z gotowanym burakiem i chrupiącymi warzywami i pysznym dipem. Pyszna i szybka!

Składniki

Sałatka:

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • mały kawałek porwanej sałaty lodowej
  • 1 gotowany burak (ja kupuję gotowane na parze z lidla, są zawsze trafione)
  • 2 łyżki fety w zalewie (jest już pokrojona, ja używam z papryczką chilli)
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 0,5 długiego ogórka

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
4 porcje

Instrukcja

Sos:

  • Do miseczki wlać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, dodać miód i musztardę, wymieszać ubijakiem, odstawić.

Sałatka:

  • Roszponkę, rukolę i porwaną sałatę przełożyć do miski, wymieszać.
  • Dodać umytego i pokrojonego w plastry a następnie na cztery części ogórka. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić w pół, dodać do sałatki.
  • Buraka pokroić w kostkę, dodać do sałatki, dodać soli i pieprzu do smaku. Posypać fetą i orzeszkami pinii. Całość skropić przygotowanym sosem.
    Sałatka z burakiem, fetą i orzeszkami pinii
5 from 2 votes

Notes

Szybka w przygotowaniu sałatka z burakiem i fetą, posypana orzeszkami pinii z cudownym sosem z pewnością zadowoli smakoszy sałatek.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatka
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz