Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą

Pyszna i szybka sałatka z brokułem, fetą, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi w sosie czosnkowo chrzanowym.

Składniki

  • 1 brokuł
  • 0,5 op. serka sałatkowego typ grecki (dostępny w lidlu)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 garść mieszanki pestek

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka serka almette (czosnkowego)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz
1 półmisek

Instrukcja

  • Brokuł umyć, podzielić na różyczki a następnie uparować lub lekko obgotować w osolonej wodzie. Brokuł powinien być lekko miękki - nie należy dopuścić, aby zaczął się rozpadać. Następnie osuszyć i pozostawić do ostudzenia.
  • Ostudzony brokuł poukładać na półmisku, dodać umyte i pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, posypać kukurydzą.
  • Ser sałatkowy pokroić w kostkę, poukładać na sałatce.
  • Przygotować sos: do miski przełożyć 1 płaską łyżkę majonezu, 2-3 łyżki jogurtu greckiego i 1 łyżkę chrzanowego almette. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soli i pieprzu do smaku. całość dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
  • Całość posypać mieszanką pestek. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
    Sałatka z brokułem i fetą
  • Sałatka z brokułem i fetą
5 from 3 votes

Notes

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka z brokułem i fetą. Jest również bardzo efektowna - sprawdza się na imprezach.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz