
Ta sałatka to sztos imprezowy! Gotowane brokuły, jajka, pomidorki koktajlowe i chrupiące prosciutto smażone na patelni lub na grillu elektrycznym. Prosciutto jest bardzo chrupiące i można je pokruszyć do sałatki. Do tego sos na bazie jogurtu greckiego, majonezu, pietruszki i czosnku - z pewnością będziecie powtarzać tą sałatkę nie raz!
Składniki
- 1 brokuł
- 3 jajka
- 1 op. szynki długo dojrzewającej prosciutto (100g)
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1/2 długiego ogórka
- 2 łyżki kukurydzy
- 50 g sera sałatkowego typu greckiego
Sos
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka majonezu (u mnie kielecki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 łyżka kaparów
- bazylia do przyozdobienia
Wyposażenie
- duży półmisek na sałatkę
Instrukcja
Sos:
- Do półmiska przełożyć 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 czubatą łyżkę majonezu, wycisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku, dodać posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżkę posiekanych kaparów, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka
- Brokuł umyć, podzielić na różyczki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie lub na parze. U mnie na parze 20 minut. Odsączyć z wody i pozostawić do ostudzenia.
- 3 jajka ugotować na twardo, ostudzić. Pokroić wzdłuż na ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe i ogórka umyć i pokroić. Pomidorki wzdłuż a ogórka na plastry i w pół.
- Prosciutto usmażyć na suchej patelni aż stanie się chrupiące.
- Na dużym półmisku układać różyczki brokuła, pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki koktajlowe, kawałki ogórka i pokrojony w kostkę ser sałatkowy.
- Całość posypać 2 łyżkami odsączonej kukurydzy z puszki i polać wcześniej przygotowanym sosem. Posypać pokruszonym prosciutto. Przyozdobić świeżą bazylią. Doprawić solą i pieprzem.
Notes
Sałatka z brokułami i chrupiącym prosciutto jest rewelacyjna, pyszna, szybka i efektowna. nie rezygnujcie z prosciutto - robi świetny efekt!
Komentarze