
Pyszna sałatka z brokułami, fetą , pomidorkami koktajlowymi i marynowaną cebulą. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Cebulkę marynowaną należy przygotować ok. 40 minut wcześniej i odstawić do lodówki.
Składniki
- 1 brokuł
- 100 g sera sałatkowego typu greckiego
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 1 marynowana czerwona cebula (link do mojego ulubionego przepisu poniżej)
- 3 jajka
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
Sos
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
Sos
- Do miseczki przełożyć 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżkę śmietany 18%, 1łyżkę wody z kaparów i 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Odstawić na czas przygotowania sałatki.
Sałatka
- Przygotować marynowaną cebulkę następnie odstawić do lodówki na 40 minut. Tutaj link: przepis na marynowaną cebulkę
- Brokuły ugotować w osolonej wodzie do miękkości lub też na parze (u mnie na parze - mają więcej smaku). Pozostawić do ostudzenia.
- Jajka ugotować na twardo.
- Ostudzone brokuły ułożyć na półmisku, ułożyć pokrojone na ćwiartki jajka, dodać pokrojone w pół pomidorki koktajlowe, pokrojony w kostkę ser sałatkowy.
- Całość posypać 2 łyżkami kukurydzy z puszki, 1 łyżką kaparów i marynowaną cebulką.
- Doprawić solą i pieprzem, łyżką ułożyć kleksy sosu czosnkowego.
Notes
Pyszna sałatka z brokułami, czosnkowym sosem i marynowaną cebulką idealnie nadaje się na wszelkie imprezy, bardzo efektowna i pyszna.
Ta sałatka jest rewelacyjna! Weszła do mojego stałego menu: Dzięki Pani Agatko:)