
Sałatka z bobem i fetą w delikatnym sosie musztardowo limonkowym.
Składniki
Sos
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Sałatka
- 500 gram świeżego bobu
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki pokrojonej w kostkę fety (ja użyłam apetiny w zalewie, już pokrojonej. Wg mnie lepiej nadaje się do sałatek, ponieważ nie rozpływa się, jest bardziej zbita)
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Instrukcja
Sos
- Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać musztardę, miód i sok z limonki, dokładnie wymieszać ubijakiem, odstawić.
Sałatka
- Bób popłukać, ugotować w osolonej wodzie (między 10 a 15 minut aż będzie miękki). Czas gotowania zależy od świeżości bobu. Na koniec sezonu, gdy bób jest już bardziej mączyty wymaga też dłuższego gotowania. Następnie wycisnąć ze skórki, można lekko ponacinać skórkę nożem. Przełożyć do miski lub na większy talerz.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posypać bób, dodać fetę.
- Pietruszkę umyć, posiekać, dodać do sałatki.
- Całość skropić wcześniej przygotowanym sosem.
Notes
Szybka sałatka z bobem i fetą nadaje się zarówno na przekąskę w ciągu dnia, dodatek do innych dań, czy przekąskę na imprezę. Jest szybka i prosta a jednocześnie bardzo smaczna.
Komentarze