Sałatka z awokado i brzoskwinią
Orzeźwiająca sałatka z awokado i brzoskwinią. Wykonasz ją w 15 minut.
Składniki
- 3 dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g selera naciowego
- 1 długi ogórek
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sos
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- 3 awokado obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki. Przekładamy do większego półmiska.
- Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojonego w kostkę ogórka (środek należy odkroić, wówczas ogórek nie puści tyle wody), drobno pokrojoną kolendrę i selera naciowego. Dokładnie mieszamy.
- Szykujemy sos: do miski przelewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i polewamy sałatkę.
- Na koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę brzoskwinie.
Uwagi
Sałatka z awokado i brzoskwiniami. Do tego seler naciowy, ogórek, cebula i kolendra oraz kremowy sos - całość sprawia, że sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca.
Komentarze