Sałatka z awokado i brzoskwinią

Sałatka z awokado i brzoskwinią

Orzeźwiająca sałatka z awokado i brzoskwinią. Wykonasz ją w 15 minut.

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g selera naciowego
  • 1 długi ogórek
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sos

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz
4 porcje

Wyposażenie

  • duży półmisek

Instrukcja

  • 3 awokado obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki. Przekładamy do większego półmiska.
  • Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojonego w kostkę ogórka (środek należy odkroić, wówczas ogórek nie puści tyle wody), drobno pokrojoną kolendrę i selera naciowego. Dokładnie mieszamy.
  • Szykujemy sos: do miski przelewamy 4-5 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, doprawiamy solą i polewamy sałatkę.
  • Na koniec dodajemy pokrojone w grubszą kostkę brzoskwinie.
    Sałatka z awokado i brzoskwinią
5 from 1 vote

Uwagi

Sałatka z awokado i brzoskwiniami. Do tego seler naciowy, ogórek, cebula i kolendra oraz kremowy sos - całość sprawia, że sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatki
Kuchnia: Włoska
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz