Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Tradycyjna sałatka warzywna - choć u mnie lekko zmieniona. Dodaję jeszcze jabłko i musztardę a żeby nie było zbyt dużo majonezu i sałatka nie była aż tak "ciężka" dodaję również jogurt grecki. Jest pyszna, musicie spróbować.

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 jajka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 kiszonych ogórków
  • 1 mały por
  • 1 jabłko
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
2 duże półmiski

Wyposażenie

  • Duży garnek, najlepiej z szerokim dnem (bardziej szeroki niż wysoki:)

Instrukcja

  • Ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler umyć, obciąć jedynie końcówki marchwi i pietruszki (nie obierać), ugotować razem w osolonej wodzie.
  • Jajka ugotować na twardo w osobnym garnku.
  • Ugotowane warzywa odcedzić i obrać.
  • Do większego garnka dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler.
  • Jajka ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
  • Groszek i kukurydzę odcedzić dodać do sałatki.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  • Ogórki kiszone i por (biała część) pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Dodawać stopniowo majonez na przemian z jogurtem greckim za każdym razem mieszając składniki, dodać musztardę. Wybrać odpowiednią "gęstość" sałatki dodając więcej/ lub mniej majonezu czy jogurtu greckiego wg uznania. Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
5 from 1 vote

Notes

Sałatka warzywna. W moim wydaniu z dodatkiem jabłka, jogurtu greckiego i musztardy, dzięki temu jest lżejsza a nie traci na smaku - polecam Wam gorąco - jest pyszna:)

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 1 hr 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz