
Tradycyjna sałatka warzywna - choć u mnie lekko zmieniona. Dodaję jeszcze jabłko i musztardę a żeby nie było zbyt dużo majonezu i sałatka nie była aż tak "ciężka" dodaję również jogurt grecki. Jest pyszna, musicie spróbować.
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 jajka
- 1 puszka zielonego groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 6 kiszonych ogórków
- 1 mały por
- 1 jabłko
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 2-3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wyposażenie
- Duży garnek, najlepiej z szerokim dnem (bardziej szeroki niż wysoki:)
Instrukcja
- Ziemniaki, pietruszkę, marchew i seler umyć, obciąć jedynie końcówki marchwi i pietruszki (nie obierać), ugotować razem w osolonej wodzie.
- Jajka ugotować na twardo w osobnym garnku.
- Ugotowane warzywa odcedzić i obrać.
- Do większego garnka dodać pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler.
- Jajka ostudzić, obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
- Groszek i kukurydzę odcedzić dodać do sałatki.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
- Ogórki kiszone i por (biała część) pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Dodawać stopniowo majonez na przemian z jogurtem greckim za każdym razem mieszając składniki, dodać musztardę. Wybrać odpowiednią "gęstość" sałatki dodając więcej/ lub mniej majonezu czy jogurtu greckiego wg uznania. Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Notes
Sałatka warzywna. W moim wydaniu z dodatkiem jabłka, jogurtu greckiego i musztardy, dzięki temu jest lżejsza a nie traci na smaku - polecam Wam gorąco - jest pyszna:)
Komentarze