Sałatka warzywna z bulgurem i fetą

Sałatka warzywna z bulgurem i fetą

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka warzywna z bulgurem fetą i pysznym sosem na bazie oliwy musztardy i limonki.

Składniki

  • 1 woreczek kaszy bulgur (100g)
  • 1 średni ogórek
  • 2 pomidory
  • 1 miękkie awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 50 g sera sałatkowego typu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Sos

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sos balsamiczny do przyozdobienia
6 porcji

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Bulgur ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Pozostawić do ostudzenia.
  • Warzywa umyć, pokroić na większe kawałki, cebulę w pióra, awokado obrać, przekroić w pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić, dodać kukurydzę, posiekany koper i pietruszkę, dokładnie wymieszać z kaszą.

Sos:

  • Wszystkie składniki sosu przelać do miseczki, dokładnie wymieszać, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać.
  • Przygotowaną sałatkę posypać posypać pokruszonym serem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, skropić sosem balsamicznym.
    Sałatka warzywna z bulgurem i fetą
5 from 1 vote

Notes

Pyszna o odświeżająca sałatka z kaszą bulgur, dużą ilością pysznych warzyw i serem typu greckiego. Do tego wyśmienity sos - całość gotowa w 20 minut.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 mins

Komentarze

Dodaj komentarz