Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem

Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem

Szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka z ryżem, tuńczykiem, czerwoną cebulką, kiszonym ogórkiem i jajkiem. Całość z dodatkiem sosu jogurtowo - majonezowego.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu parabolicznego (2x 100g)
  • 5 kiszonych ogórków
  • 5 ugotowanych jajek
  • 3 czerwone cebule
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 garść drobnego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
1 większa miska

Wyposażenie

  • szklana miska

Instrukcja

  • Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
  • Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
  • Przygotować sos: do miski przełożyć majonez i jogurt grecki, dodać soli i pieprzu do smaku.
  • Sałatkę układać warstwami: ryż, mała ilość sosu, tuńczyk cebulka, ogórek kiszony, jajka, sos i tak kolejną warstwę, na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem
  • Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem
5 from 1 vote

Podsumowanie

Course: Appetizer, Sałatka
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 30 mins

Komentarze

Dodaj komentarz