
Sałatka szopska to sałatka warzywna z dodatkiem sera typu bałkańskiego. Szybka w przygotowaniu i pyszna 🙂
Składniki
- 2 pomidory malinowe
- 1 długi ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 1 wiązka pietruszki
- 200 gram sera typu bałkańskiego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcja
- Warzywa umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki lub troszkę mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w plastry a następnie na pół lub 4 części, przełożyć do półmiska.
- Pietruszkę umyć, posiekać, cebulę przekroić na pół a następnie w półksiężyce,dodać do sałatki, wymieszać.
- Ser zetrzeć wprost do sałatki na mini tarce (można je dostać w sklepach Duka lub zakupić przez internet). Dlatego tak ważne jest, aby był to ser typu bałkańskiego, nadaje się do tarcia. Feta nie nadaje się do tej sałatki, jest zbyt miękka i nie nadaje się do tarcia.
- Polać oliwą, dodać soli i pieprzu do smaku.
Notes
Sałatka szopska to sałatka bałkańska. Uwielbiam zajadać się nią będąc w Bułgarii. Dlatego tak ważne jest, aby kupić ser typu bałkańskiego, najlepiej odda smak tamtych rejonów i nadaje się do tarcia.
Komentarze