sałatka szopska

Sałatka szopska

Sałatka szopska to sałatka warzywna z dodatkiem sera typu bałkańskiego. Szybka w przygotowaniu i pyszna 🙂

Składniki

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 długi ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 wiązka pietruszki
  • 200 gram sera typu bałkańskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Warzywa umyć. Pomidory pokroić w ćwiartki lub troszkę mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w plastry a następnie na pół lub 4 części, przełożyć do półmiska.
  • Pietruszkę umyć, posiekać, cebulę przekroić na pół a następnie w półksiężyce,dodać do sałatki, wymieszać.
  • Ser zetrzeć wprost do sałatki na mini tarce (można je dostać w sklepach Duka lub zakupić przez internet). Dlatego tak ważne jest, aby był to ser typu bałkańskiego, nadaje się do tarcia. Feta nie nadaje się do tej sałatki, jest zbyt miękka i nie nadaje się do tarcia.
  • Polać oliwą, dodać soli i pieprzu do smaku.
    sałatka szopska
5 from 2 votes

Notes

Sałatka szopska to sałatka bałkańska. Uwielbiam zajadać się nią będąc w Bułgarii. Dlatego tak ważne jest, aby kupić ser typu bałkańskiego, najlepiej odda smak tamtych rejonów i nadaje się do tarcia.

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatka
Kuchnia: kuchnia bałkańska
Całkowity czas: 15 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz