
Sałatka śledziowa z papryką konserwową i pieczarkami, do tego sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu - całość posypana koperkiem. Poniżej znajdziecie również filmik z kanału esencjakulinarna na Youtube, zachęcam do subskrypcji:)
Składniki
- 1 słoik papryki konserwowej (650g)
- 1 mniejszy słoik pieczarek konserwowych (340g)
- 7-8 szt. solonych filetów śledziowych matjas
Sos
- 1 łyżka octu winnego
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Wyposażenie
- Półmisek
Instrukcja
- Filety śledziowe namoczyć i odstawić na ok. 1,5h.
- Następnie pokroić w cienkie paski, przełożyć do półmiska. Dodać pokrojoną paprykę konserwową i pieczarki konserwowe. Dodać posiekany koperek, całość wymieszać.
Sos:
- Przygotować sos: do małej miseczki przelać 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę musztardy dijon, 1 łyżeczkę musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę miodu, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.
- Przygotowanym sosem skropić sałatkę, wymieszać wszystkie składniki, w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem.
Video
Notes
Szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka śledziowa. Przygotowanie to tylko kilka minut a sałatka jest bardzo efektowna i do tego pyszna.
Komentarze