Sałatka śledziowa z papryką konserwową i pieczarkami

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i pieczarkami

Sałatka śledziowa z papryką konserwową i pieczarkami, do tego sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy, miodu i octu - całość posypana koperkiem. Poniżej znajdziecie również filmik z kanału esencjakulinarna na Youtube, zachęcam do subskrypcji:)

Składniki

  • 1 słoik papryki konserwowej (650g)
  • 1 mniejszy słoik pieczarek konserwowych (340g)
  • 7-8 szt. solonych filetów śledziowych matjas

Sos

  • 1 łyżka octu winnego
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 półmisek

Wyposażenie

  • Półmisek

Instrukcja

  • Filety śledziowe namoczyć i odstawić na ok. 1,5h.
  • Następnie pokroić w cienkie paski, przełożyć do półmiska. Dodać pokrojoną paprykę konserwową i pieczarki konserwowe. Dodać posiekany koperek, całość wymieszać.

Sos:

  • Przygotować sos: do małej miseczki przelać 5-6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę musztardy dijon, 1 łyżeczkę musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę miodu, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.
  • Przygotowanym sosem skropić sałatkę, wymieszać wszystkie składniki, w razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem.
    Sałatka śledziowa z papryką konserwową i pieczarkami
5 from 1 vote

Video

Notes

Szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka śledziowa. Przygotowanie to tylko kilka minut a sałatka jest bardzo efektowna i do tego pyszna.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 15 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz