Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą, ogórkiem kiszonym i szalotką.

Składniki

  • 200 g drobnego makaronu (u mnie Gramigna)
  • 1 op. tuńczyka z puszki
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 jajka
  • 1 puszka kukurydzy
  • szalotka do przyozdobienia
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz
4 porcje

Instrukcja

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Proponuję ugotować makaron al dente, wówczas nawet, jeśli wchłonie trochę sosu pozostanie sprężysty i smaczniejszy.
  • Po ugotowaniu odcedzić, przesypać do większego garnka. Makaron do sałatki zawsze płuczę lekko pod zimną wodą, aby się nie posklejał. Standardowo to nie wskazane, ale wg mnie sałatki rządzą się tu innymi prawami:)
  • Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę (1 jajko pozostawić do ozdobienia sałatki), ogórki kiszone również pokroić w kostkę, dodać do sałatki.
  • Tuńczyka odcedzić z wody dodać do sałatki część pozostawiając do ozdobienia sałatki.
  • Kukurydzę konserwową odcedzić, dodać do sałatki.
  • Dodać 1 łyżkę majonezu (u mnie kielecki), 2 łyżki jogurtu greckiego i 1 czubatą łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Przełożyć do półmiska. Przyozdobić posiekaną szalotką pozostałym tuńczykiem i jajkiem.
    Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem
5 from 1 vote

Notes

Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka makaronowa z tuńczykiem i jajkiem. Rozchodzi się w mgnieniu oka. Idealna na imprezy i wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne.

Podsumowanie

Course: Sałatki
Cuisine: Polska
Całkowity czas: 20 minutes

Komentarze

Dodaj komentarz