
Sałatka makaronowa z surimi nadaje się jako dodatek do grilla, spotkanie rodzinne czy z przyjaciółmi. Szybka w przygotowaniu na dużą ilość osób.
Składniki
- 150 gram makaronu Mie (ja używam house of Asia)
- 1 czerwona papryka
- 1 niewielki por
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- 6 szt. rzodkiewki
- 1 op. surimi (200 gram)
- 3 łyżki majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
Instrukcja
- W garnku zagotować osoloną wodę, wyłączyć, włożyć do niej makaron, przykryć wieczkiem i odstawić na około 10 minut, aż makaron napęcznieje. Następnie odcedzić z wody, troszkę pokroić, żeby nie był zbyt długi i przełożyć do większego garnka.
- Warzywa umyć, pokroić w kostkę dodać do makaronu. Dodać kukurydzę z puszki. Surimi pokroić w paski, dodać do makaronu, wymieszać.
- Dodać majonez, jogurt (jeśli zwiększyłaś ilość warzyw, może warto dodać więcej majonezu lub jogurtu?). Dodać soli i pieprzu, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników. Przełożyć do misek.
Notes
Sałatka makaronowa z surimi jest delikatna mimo majonezu. Chrupiące warzywa, ostry por i słodka kukurydza stanowią ciekawe wykończenie smaku.
Komentarze