Warzywna sałatka makaronowa z chrupiącymi warzywami

Sałatka makaronowa z surimi i chrupiącymi warzywami

Sałatka makaronowa z surimi nadaje się jako dodatek do grilla, spotkanie rodzinne czy z przyjaciółmi. Szybka w przygotowaniu na dużą ilość osób.

Składniki

  • 150 gram makaronu Mie (ja używam house of Asia)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niewielki por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone
  • 6 szt. rzodkiewki
  • 1 op. surimi (200 gram)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
10 porcji

Instrukcja

  • W garnku zagotować osoloną wodę, wyłączyć, włożyć do niej makaron, przykryć wieczkiem i odstawić na około 10 minut, aż makaron napęcznieje. Następnie odcedzić z wody, troszkę pokroić, żeby nie był zbyt długi i przełożyć do większego garnka.
  • Warzywa umyć, pokroić w kostkę dodać do makaronu. Dodać kukurydzę z puszki. Surimi pokroić w paski, dodać do makaronu, wymieszać.
  • Dodać majonez, jogurt (jeśli zwiększyłaś ilość warzyw, może warto dodać więcej majonezu lub jogurtu?). Dodać soli i pieprzu, dokładnie wymieszać aż do połączenia składników. Przełożyć do misek.
    Warzywna sałatka makaronowa z chrupiącymi warzywami
5 from 2 votes

Notes

Sałatka makaronowa z surimi jest delikatna mimo majonezu. Chrupiące warzywa, ostry por i słodka kukurydza stanowią ciekawe wykończenie smaku. 

Podsumowanie

Rodzaj: Sałatka
Kuchnia: Polska
Całkowity czas: 30 minuty

Komentarze

Dodaj komentarz