
Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka jajeczna z łososiem. Idealnie smakuje na świeżym i chrupiącym pieczywie. Poniżej znajdziecie również filmik z przygotowań.
Składniki
- 5 jajek rozmiar L
- 4 ogórki kiszone
- 5 szt. rzodkiewek
- 150 g wędzonego łososia
- 1 mały pęczek kopru
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mała łyżeczka sosu sriracha
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wyposażenie
- duży półmisek
Instrukcja
- Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do ostudzenia.
- Ogórki kiszone, rzodkiewki, koperek, ostudzone jajka i wędzonego łososia drobno kroimy, przekładamy do większego naczynia.
Sos
- Do półmiska przekładamy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżeczkę sosu sriracha, 1 łyżkę kaparów, 1 wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
- Gotowy sos przelewamy do sałatki, mieszamy dokładnie, w razie potrzeby doprawiamy.
Film
Uwagi
Uwielbiam takie sałatki, które idealnie wpasują się na świeże chrupiące pieczywo. Ta sałatka jajeczna z łososiem to sztos! Musicie ją wypróbować:)
Komentarze